- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Letelice koje će dominirati u bitkama - američka vojska izvela vežbu sa dronovima

© Foto : YouTube/Skydio, snimak sa ekrana Američka vojska
  Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Američka vojska nedavno je izvela vežbu koja uključuje roj od 40 dronova kvadrokoptera opremljenih kamerama, laserima i bojevom municijom. Pošto britanska vojska testira sličnu taktiku, Pentagon veruje da će ove jeftine letelice dominirati bojnim poljem kada izbije sledeći rat.
Na video snimku koji je u nedelju objavio na Tviteru brigadni general Kurt Tejlor iz Nacionalnog centra za obuku vojske u Fort Irvinu u Kaliforniji, vidi se roj dronova kako leti u formaciji, ispred simuliranog napada na branjenu poziciju 11. oklopne konjičke divizije.
Dronovi su leteli iznad makete urbanog okruženja, a video je snimljen tokom vežbe u kojoj je učestvovalo skoro 7.000 vojnika, objasnio je Tejlor u zasebnom tvitu.
„Bespilotne letelice će biti važne u prvoj bici sledećeg rata kao što je danas artiljerija“, izjavio je Tejlor.
Jeftini dronovi kvadrokopteri raspoređeni su u istočnoj Ukrajini, a snage Kijeva i trupe republika Donbasa koriste letelice na daljinsko upravljanje da bacaju granate i minobacače jedna na drugu. Ruske snage su takođe koristile takve bespilotne letelice da posmatraju i usmeravaju artiljerijsku vatru. Pored toga, i SAD i Velika Britanija su Ukrajini obezbedile municiju „Svičblade“, poznatiju kao „samoubilačke“ ili „kamikaze“ bespilotne letelice.
Pored SAD, i Velika Britanija takođe računa na dronove na bojnom polju budućnosti. Britanska vojska saopštila je prošle nedelje da je uspešno testirala rojeve bespilotnih letelica nad poligonom za obuku u oblasti Solzberi. Vojska je test opisala kao „proboj u tehnologiji i inovacijama“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala