- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekić: Konsenzus oko kandidata za mandatara među članovima izborne većine početna faza

© Sputnik / Nikola BižićMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Miodrag Lekić, predsjednik DEMOSA, i čovjek čije se ime pominje kao najozbiljniji kandidat parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine za mandatara, pozvao je kolege iz drugih partija da svi zajedno izaberu kredibilnu vladu, a da kontrolni paket demokratije pripada isključivo građanima Crne Gore.
„Postignuti konsenzus među svim članovima izborne većine oko kandidata za mandatara jeste početna faza koju treba nastaviti maksimalnom ozbiljnošću i poštovanjem ustavno-demokratskih pravila.
Kao što sam istakao na zajedničkim sastancima, na kojima se nisam ni u jednom trenutku samopredlagao za mandatara, od posebnog značaja jeste izgrađivanje povjerenja u našoj koaliciji, kako bismo i na taj način mogli da ostvarimo programske ciljeve i očekivanja građana.
U svakom slučaju, osmišljenim dogovorom političkih subjekata većine ukupan politički proces se vraća u okvire pune legalnosti i demokratskih pravila.
To nije bio u dovoljnoj mjeri slučaj u ranijem periodu kada su značajnu ulogu u stvaranja vlada imali različiti faktori van ustavne legalnosti suverene, pravne i sekularne države.
Makar bilo teže stvarati vladu na osnovu demokratskih pravila i dogovora, pozivam kolege da poštovanjem demokratskih standarda i političke kulture istrajemo u formiranju regularne i kredibilne vlade.
Spremni da se za svaki rezultat preuzme konkretna pojedinačna i kolektivna odgovornost pred građanima Crne Gore.
Jer, kontrolni paket demokratije pripada jedino građanima”, saopštio je Lekić.
Nakon što je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, juče nakon pete runde pregovora, saopštio da nijedna partija nema ništa protiv toga da Miodrag Lekić bude mandatar 44 crnogorske vlade, nakon sinoćnjeg sastanka lider URA Dritan Abazović je saopštio su se oni odrekli funkcije premijera, ali da traže „kontrolni paket” vlade, to jest URA, SNP i jedna manjinska partija da žele da imaju jednog više ministra od polovine u vladi i da URA traži i da kontroliše sektor bezbijednosti. Predsjednik Denmokratske Crne Gore Aleksa Bečić je nakon toga saopštio da je očigledno, kada se postigao dogovor oko mandatara, počinje sa nekim novim uslovljavanjima i ucjenama.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
REGION
Završen sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori: URA traži bezbjednosni sektor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala