- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“: Sankcije samo stimulišu rad kompanije

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Sankcije i teška ekonomska situacija samo stimulišu rad „Gasproma“, saopštio je zamenik predsednika Upravnog odbora ove gasne kompanije Oleg Aksjutin.
„Sankcije i teška spoljnoekonomska situacija ne samo da ne ometaju, već stimulišu rad ‘Gasproma’ na ispunjavanju zadataka i razvoju gasne industrije“, rekao je Aksjutin tokom plenarne sednice Međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu.
Prema njegovim rečima, potražnja za dugoročnim gasnim ugovorima u Evropi raste zbog rastućih spot cena gasa.
„Potrošači i proizvođači energije žele predvidljivije cene u pogledu poslovanja. Na tržištu se razvila paradoksalna situacija – zbog izuzetno promenljivih spot cena raste potražnja za dugoročnim ugovorima. Krajnji potrošači, uključujući i one u Evropi, žele da stabilno dobijaju gas po predvidljivim cenama“, objasnio je Aksjutin.
Međutim, prema njegovim rečima, investitori i zapadne kompanije se plaše da ulažu u nove projekte.
„Razlog je veoma jednostavan – nepredvidljiva politika regulatora“, rekao je on.

Dalje pogoršanje situacije

„Gasprom“ očekuje dalje pogoršanje situacije u evropskom energetskom sektoru, pošto EU nema alternativu za ruski gas, dodao je Aksjutin.
„Evropsko rukovodstvo ne žuri da preduzme konstruktivne mere za prevazilaženje krize. Istovremeno, jednostavno ne postoji prava alternativa ruskom gasovodnom gasu za Evropu“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, nijedna zemlja na svetu ne može da obezbedi resurse uporedive sa Sibirom i poluostrvom Jamal.
„Niko ne može da organizuje snabdevanje preko cevovodnog sistema pod uslovima koje nudi ‘Gasprom’“, dodao je on.

„Severni tok 2“ mogao bi da reši probleme Evrope

Očigledna odluka o pokretanju „Severnog toka 2“ nailazi na otpor evropskih političara, pokretanje projekta moglo bi da reši evropske probleme sa gasom, primetio je Aksjutin.
„Ipak, svi ratovi se na kraju završavaju, a krize prelaze na rad na obnovi ekonomije. Ako Evropa pokaže volju da zadrži status industrijski razvijenog regiona, onda će evropsko rukovodstvo morati da prizna da je prirodni gas – spremno za upotrebu, ekološki i ekonomski efikasno gorivo, zbog kojeg se može prilično brzo izvršiti ponovno pokretanje privrede. Istovremeno, kompletna infrastruktura za snabdevanje gasom je već postoji“, istakao je on.
Kako je naveo, „obnovljiva energija ne može postati alternativa nafti, gasu, hidroelektranama, nuklearnim elektranama, pa čak ni uglju u teškom periodu za privredu“.
On je ocenio da će uloga gasa u globalnom energetskom bilansu nastaviti da raste, a tržište gasa će dobiti novu konfiguraciju.
Uloga prirodnog gasa u globalnom energetskom bilansu će nastaviti da raste. Rusko tržište gasa će se dinamično razvijati zbog prerade gasa, gasifikacije regiona, rasta upotrebe motornog goriva. Centar svetske gasne industrije se pomera ka istoku. Prirodni gas postaje sve traženiji energent u azijskom regionu, koji preuzima svetsko vođstvo u industrijskoj proizvodnji... Može se pretpostaviti da će globalno tržište gasa dobiti novu konfiguraciju“, zaključio je Aksjutin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala