- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika pomaže Severnoj Makedoniji u borbi protiv korupcije: Izdvaja do šest miliona dolara

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Makedonije
Zastava Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da je spremna da izdvoji do šest miliona dolara za podršku programu „Građani protiv korupcije“ u Severnoj Makedoniji, prenosi RT.

„Glavi cilj programa je formiranje velikog pokreta protiv korupcije u Severnoj Makedoniji i udruživanje snaga istomišljenika kako bi se stvorila apsolutna netrpeljivost prema njoj. Osnovni zadatak je da se poveća svest i aktivnost građana, medija i privatnog sektora i uspostavi međusobna saradnja u borbi protiv korupcije“, pojašnjava se u dokumentu.

Prema rečima američkih eksperata, korupcija u Severnoj Makedoniji je jedan od glavnih problema i dodaju da je ova konstatacija zasnovana na osnovu socioloških istraživanja.
Predstavnici USAID-a navode rezultate ankete koju je sproveo Nacionalni demokratski Institut (NDI) (proglašen nepoželjnim u Rusiji usvajanjem odgovarajućeg zakona 10.3.2016. godine), a u kojoj se navodi da jedna trećina ispitanika smatra korupciju i lični interes u radu političara jednim od glavnih razloga za zabrinutost.
Autori dokumenta pišu da bi konflikt u Ukrajini morao da posluži kao primer i upozorenje kako se lako može destabilizovati situacija na Zapadnom Balkanu pomoću korupcije i političko-ekonomskih modela koji ne favorizuju građane, već malu grupu ljudi iz političke i ekonomske elite.
Američka agencija je navela kakve bi zadatke hteli da ispune u okviru budućeg programa u Severnoj Makedoniji. Prvi zadatak je podizanje nivoa svesti građana u sferi borbe protiv korupcije, drugi je jačanje uloge civilnog društva u njenom suprotstavljanju, treći je proširenje uticaja medija na procese koji su povezani sa identifikacijom i suzbijanjem korupcija, a četvrti ─ uključivanje predstavnika iz privatnog sektora u borbu protiv problema sa korupcijom.
Realizacija inicijative će biti u narednih pet godina, a USAID je spreman da na projekat potroši četiri do šest miliona dolara.
Za program mogu da se prijave američke i strane privatne, komercijalne, neprofitne i nevladine organizacije.
Prema rečima politikologa Ivana Mezjuha, često se događa da gde SAD finansiraju projekte, koji bi trebalo da se bore protiv korupcije, ona, naprotiv, procveta.
„SAD shvataju da će se deo tih sredstava naći u korumpiranim poslovima, prećutno kroz različite vrste programa, uključujući i borbu protiv korupcije. SAD hrane nacionalne elite onih država koje su spremne da trguju suverenitetom svojih zemalja. Severna Makedonija se nalazi u takvoj geopolitičkoj tački u kojoj su interesi SAD veoma jasno izraženi. SAD u tom regionu stalno podržavaju sukob između naroda i vlasti, a za to su im potrebne kontrolisane elite", zaključio je Mezjuho u razgovoru za RT.
Ranije je objavljeno da USAID ima plan da plasira u Severnoj Makedoniji projekat koji je usmeren na „povećanje pozitivnog doprinosa mladih" javnom životu. Kako je precizirano, inicijativa je namenjena građanima od 15 do 30 godina.
Eksperti objašnjavaju zainteresovanost SAD za rad sa Severnom Makedonijom kao profitabilnost njenog geografskog položaja i težnju Vašingtona da postigne proameričku dominaciju u regionu.
Slavlje u Skoplju posle referenduma - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
REGION
Narod ruši sporazum vlasti sa Zapadom: Bugarska krade Makedoniji istoriju, a EU – dušu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala