- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nacistički simbol na vojniku koji je čuvao Zelenskog u Izjumu /foto, video/

© AP Photo / Leo CorreaVojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu
Vojnik iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog sa nacističkom oznakom u Izjumu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Jedan od naoružanih čuvara Vladimira Zelenskog imao je na leđima simbol koji podseća na nacistički iz Drugog svetskog rata, tokom njegove posete Izjumu.
Fotografije i video snimke na kojima se vidi simbol lobanje i kostiju na leđima vojnika koji je deo obezbeđenja Zelenskog, objavile su svetske agencije, ali i Zelenski na svojim nalozima na društvenim mrežama.
© AP Photo / Leo CorreaUvećan kadar fotografije agencije AP na kojoj se vidi nacistički simbol na vojniku iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog
Uvećan kadar fotografije agencije AP na kojoj se vidi nacistički simbol na vojniku iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Uvećan kadar fotografije agencije AP na kojoj se vidi nacistički simbol na vojniku iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog
Radi se o simbolu koji je bio znak zloglasne jedinice SS-Totenkopfverbande (SS odred mrtvačka glava), dela nacističke paravojne strukture Šucštafel (SS). Ta jedinica bila je zadužena za koncentracione logore i nacističke logore smrti, kao što su Dahau, Aušvic, Treblinka i mnogi drugi u kojima su brutalno ubijeni i mučeni milioni ljudi.
Simbol mrtvačke glave bio je univerzalan simbol SS-a, a pripadnici odreda „Mrtvačka glava“, kao i istoimene oklopne divizije koja se borila na Istočnom frontu i počinila brojne ratne zločine, nosili su ga ne samo na kapi, već i na desnom okovratniku, kako bi se razlikovali od drugih pripadnika SS-a.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 192-025 / Pripadnik SS jedinica "Mrtvačka glava" u logoru Mauthauzen tokom Drugog svetskog rata
Pripadnik SS jedinica Mrtvačka glava u logoru Mauthauzen tokom Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pripadnik SS jedinica "Mrtvačka glava" u logoru Mauthauzen tokom Drugog svetskog rata
U moderno vreme, taj simbol su usvojile brojne ekstremističke grupe u Ukrajini, baštinici nasleđa ukrajinskih nacionalističkih snaga iz Drugog svetskog rata koje su bile kolaboranti sa nacističkom Nemačkom i borile su se protiv Sovjetskog Saveza.
Organizacije koje se bave praćenjem ekstremista smatraju mrtvačku glavu sa ukrštenim kostima simbolom mržnje, prenosi RT.
Ovo nije prvi put da se sličan simbol pojavljuje u vezi sa Vladimirom Zelenskim. Kancelarija ukrajinskog predsednika objavila je u maju fotografiju na kojoj se nalazi ukrajinski vojnik koji na grudima ima isti simbol mrtvačke glave. Da stvar bude strašnija, ta fotografija objavljena je povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Istu fotografiju podelio je i ukrajinski ministar odbrane.
Rusija je kao jedan od razloga sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini navela upravo i uticaj ekstremističkih grupacija u toj zemlji, navodi RT.
Azov - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2022
RUSIJA
Volonter iz Francuske: Grb „Azova“ ponavlja simboliku bataljona SS /video/
Učesnici marša tokom obeležavanja godišnjice osnivanja SS divizije Galicija u Lavovu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
RUSIJA
„Subtelna linija“ koja razara — ceo Zapadni svet žmuri na najveću rak ranu Ukrajine /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala