- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Erdogan i Putin će razmotriti situaciju na granici Jermenije i Azerbejdžana

© AP Photo / Armenian Defense Ministry Press Service/PanPhotoJermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom
Jermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razmotri pogoršanje sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, saopštila je agencija „Rojters“ pozivajući se na visokog turskog zvaničnika.
On je pojasnio da će pregovori biti održani u okviru samita Šangajske organizacije za saradnju u gradu Samarkand u Uzbekistanu, koji je planiran za 15-16. septembar.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je opovrglo saopštenje jermenske strane o granatiranjima vojnih objekata i tehnike ruske vojske.

„Informacija koju je širila jermenska strana o tome da su jedinice azerbejdžanske vojske, navodno, otvorile vatru na vojne objekte i tehniku Oružanih snaga Rusije u oblasti Geharkunik u Jermeniji, su apsolutno lažne i ne odgovaraju realnosti. Šireći takvu informaciju jermenska strana ima za cilj da pruži međunarodni podtekst velikim provokacijama koje su počinjene na azerbejdžansko-jermenskoj granici i da Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti pretvori u oruđe svojih prljavih dela“, navodi se u saopštenju pres službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Ranije je Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo azerbejdžansku vojsku da je otvorila vatru na vozilo Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.

Sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana

Sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana počeli su u utorak tokom noći. U Jerevanu je saopšteno da je granatirano nekoliko pograničnih oblasti. Istovremeno, Baku saopštava da su jermenski vojnici gađali pozicije azerbejdžanske vojske na granici. Jerevan je optužen da namerava da prekine mirovni proces.
Obe strane su saopštile da imaju gubitke među svojim vojnicima. Jutros su se dve države dogovorile da obustave vatru.
Šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin je za Sputnjik rekao da je primirje postignuto zahvaljujući naporima Rusije.
Hitna sednica Stalnog saveta ODKB-a održana je u utorak na zahtev Jermenije. Učesnici su odlučili da u region upute misiju organizacije na čelu s generalnim sekretarom Stanislavom Zasom. Njeni članovi će proceniti situaciju u zoni sukoba, pripremiti izveštaj i izneti predloge za smirivanje napetosti.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je pozvao Jermeniju i Azerbejcan „da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija, da pokažu maksimalnu uzdržanost i da reše otvorena pitanja kroz dijalog i sprovođenje prethodnih sporazuma“, saopšteno je iz UN.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je za danas zakazao zatvorenu sednicu povodom obnavljanja sukoba u regionima na azerbejdžansko-jermenskoj granici.
Vojska na granici Jermenije i Azerbejdžana - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SVET
Novi sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala