- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj poredi antiruske sankcije sa dijetom

© AP Photo / Olivier MatthysVisoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
Pratite nas
EU ne bi trebalo da ukida sankcije Rusiji, čak i ako nemaju trenutnog efekta, jer one funkcionišu kao dijeta, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Govoreći na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku komentarisao je pozive sa Zapadnog Balkana u kojima se Brisel poziva da ukloni antiruska ograničenja, rekavši da je za Uniju važno da ostane pri stavu da su sankcije efikasne, prenosi RT.
Srpski predsednik Aleksandar Vučić prošle nedelje je predvideo da će se Evropa suočiti sa „polarnom“ zimom zbog antiruskih sankcija koje utiču na sektor energetike. RT podseća da, iako Srbija nije deo EU, energetski putevi do Srbije prolaze kroz zemlje koje jesu, što znači da bi ona bila ugrožena restrikcijama.
„Ne možemo da ukinemo (sankcije) sve dok ne daju efekta. Možda neće imati trenutni uticaj. To je kao da idete na dijetu da biste smršali i uznemireni ste što niste izgubili kilograme nakon samo nekoliko nedelja“, rekao je Borelj.
Prema njegovim rečima, sankciona „dijeta“ mora da ostane na snazi, u suprotnom „kilogrami koje ste izgubili brzo će se vratiti“. Ali, uprkos nametnutim oštrim ograničenjima, EU bi trebalo i dalje da razgovara sa Rusijom, dodao je on, a tema o kojoj sasvim sigurno treba da se razgovara sa Moskvom je pitanje nuklearne elektrane u Zaporožju.
„Postoje određena pitanja koja se ne mogu rešiti bez aktivnog doprinosa ruskih vlasti“, kazao je Borelj, navodeći kao još jedan primer sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora uz posredovanje UN i Turske.
Antiruske sankcije zadale su težak udarac ekonomiji EU - sada se zemlje članice nose sa rastućom inflacijom i energetskom krizom, najvećim delom uzrokovanom odlukom bloka da zabrani uvoz ruske nafte i prestankom rada Gasovoda „Severni tok 1“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala