- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajina želi drugi front: Gruzija na referendumu može odlučiti da li da uđe u rat sa Rusijom

© Sputnik / Vladimir Umikashvili / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Gruziji
Protesti u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Predsednik vladajuće partije „Gruzinski san - demokratska Gruzija" Iraklij Kobahidze je predložio da se sprovede referendum kako bi se razjasnilo da li narod podržava stav trenutne vlade da se ne otvara drugi front na teritoriji zemlje.
„Nažalost, visoki činovnici ukrajinske vlade ne mogu da sakriju želju da se u Gruziji otvori drugi front i da se Gruzija uvuče u vojni konflikt u Ukrajini", izjavio je Kobahidze.
Prema njegovim rečima to je otvorena poruka.
„Najverovatnije je to poruka i društvu. Možemo da sprovedemo anketu, referendum i pitamo ljude da li žele da se drugi front otvori u Gruziji. Možemo da ispratimo ono što će ljudi reći. Videćemo, neka narod donese odluku u vezi sa tim, da li se slažu sa zvaničnicima ukrajinske vlade ili sa nama", naveo je on.
Gruziju su nekoliko puta ukrajinski zvaničnici pozivali na otvaranje drugog fronta, između ostalog i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.
Gruzija nije uvodila sankcije protiv Rusije, ali poštuje međunarodne sankcije i pruža političku i humanitarnu podršku Ukrajini. Kako je ranije izjavio šef Ministarstva odbrane Gruzije Džuanšer Burčuladze, Gruzija nije dala Ukrajini oružje, jer ne želi novi sukob na svojoj teritoriji.
Ranije je poslanik ukrajinske Rade Fjodor Venislavski u emisiji gruzinskog opozicionog kanala „TV Pirveli" izjavio da sada gruzinski narod ima jedinstvenu mogućnost da natera gruzinske vlasti da učini konkretne korake i oslobode svoje teritorije – Abhaziju i Cinvalski region (Južnu Osetiju). Prema njegovim rečima, Rusija je sada u potpunosti skoncentrisana na Ukrajinu.
Moskva je 26. avgusta 2008. hodine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Medvedev: Americi je dat signal još 2008. godine u Gruziji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala