- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija počela radove na izgradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj

© East News / Photoshot/REPORTER/Attila Volgyi / Uđi u bazu fotografijaAtomska stanica "Pakš"
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju „Rosatom“ započela je velike zemljane radove na mestu gradnje dva nova bloka nuklearne elektrane „Pakš“ u Mađarskoj, rekao je za Sputnjik direktor projekta za izgradnju elektrane Aleksandar Merten.
„Već smo započeli velike zemljane radove. U toku je iskop zemlje na lokalitetu bloka №5 nuklearne elektrane 'Pakš 2' do nivoa podzemnih voda, odnosno do pet metara u zemlju. U toku su pripremni zemljani radovi za blok №6“, rekao je Merten.
Kako je dodao, izvode se i pomoćni radovi, pravi se građevinsko-montažna baza, obezbeđen je specijalizovani arheološki nadzor, radi se na ojačavanju tla, grade se privremeni putevi.
Po rečima Mertena, izlivanje betona na objektu počeće u jesen 2023. godine, a elektrana će početi sa radom 2030. godine.
Takođe je dodao da su zapadni partneri i mađarski izvođači radova potvrdili spremnost da nastave saradnju na izgradnji elektrane „Pakš 2“, uprkos sankcijama.
Krajem avgusta mađarska Uprava za nuklearnu energiju izdala je generalnu dozvolu za izgradnju petog i šestog bloka nuklearke „Pakš 2“ i šest dozvola za gradnju „nuklearnog ostrva“.
Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. godine ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks koja trenutno pokriva 40 odsto potreba Mađarske električnom energijom.
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
RUSIJA
Rusija gradi dva nuklearna reaktora u Mađarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala