- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Norveška skeptična u pogledu ograničenja cena gasa

CC0 / Pixabay / Plamen gasa
Plamen gasa - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Norveški premijer Jonas Gar Store izrazio je sumnje u vezi sa mogućim ograničenjem cena na uvoz prirodnog gasa iz Rusije, koju su predložile države članice EU.
„Prilazimo diskusijama otvorenog duha, ali skeptični smo prema maksimalnoj ceni gasa“, rekao je on u izjavi posle telefonskog razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, prenosi RT.
Premijer je precizirao da „maksimalna cena ne menja fundamentalno pitanje da u Evropi postoji nestašica gasa“.
Ministri energetike EU sastali su se prošlog petka u Briselu kako bi razgovarali o hitnim merama, uključujući ograničenje cena gasa uvezenog iz Rusije, kao i o borbi protiv naglog porasta cena energenata.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
RUSIJA
Putin upozorava: Ako ograniče cene ruskih energenta, neće biti ni gasa, ni nafte, ni uglja, ničega!
Istovremeno, nekoliko država članica, uključujući Italiju, pozvalo je na ograničenje cena za sav gas koji zemlje EU uvoze, uključujući tečni prirodni gas (LNG) iz SAD i Katara i prirodni gas iz Norveške.
Norveška koja nije članica EU, a koja je imala koristi od smanjenja uvoza ruskog gasa u EU, nagovestila je da bi potencijalno bila otvorena za ograničenje cena i dugoročni sporazum o gasu kako bi pomogla svojim evropskim partnerima.
Međutim, tokom vikenda, Gar Store, koji je ranije izjavio da „Norveška ne zatvara vrata bilo kakvoj diskusiji“, ponovio je da vlada njegove zemlje nije ta koja može da direktno Evropi ponudi ograničenu cenu gasa.
„Govorim evropskim kolegama da nisam ja taj koji prodaje gas. Licence se daju kompanijama koje plaćaju visok porez, a onda ga one prodaju“, objasnio je on za norveški list VG.
Norveška je nedavno zamenila Rusiju kao vodeći evropski snabdevač gasom, sa skokom u isporukama od 8 odsto.
Zašto je odluka G7 da ograniči cene ruskih energenata račun bez krčmara i zašto ni zapadni političari ne veruju u njenu delotvornost analizirali smo u emisiji „Energija Sputnjika“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala