- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mnogo se gradi, cene ne padaju: Novac je skuplji, da li će pasti cene nekretnina?

© Sputnik / Lola ĐorđevićZidanje zgrade
Zidanje zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Iako je kriza, tržište nekretnina ne posustaje – i dalje se mnogo gradi, a cene ne padaju. U prvoj polovini godine promet nepokretnosti za četvrtinu je veći nego u istom periodu prošle godine, saopštava Republički geodetski zavod. U kupovinu nekretnina uloženo je 3,6 milijardi evra, a gotovo dve milijarde potrošene su za stanove, najviše u Beogradu.
U šabačkom kraju odavno nije bio tako veliki nesklad između ponude i tražnje za stanovima.
"Danas na tržištu imamo ponudu od 800 evra po kvadratnom metru do 1.600, a danas sam čuo čak i 1.800 evra novogradnja da će biti. To nikad nije bilo", kaže prof. Slobodan Marković iz Agencija za nekretnine "Libero" Šabac.
U Nišu pada tražnja za stanovima, pa se nadaju da će i cene.
"Mislim pre svega iz razloga visokih cena koje vladaju na tržištu. Tako da je verovatno došlo do zasićenja i do prevelikog rasta gde su ljudi u konstantnom razmišljanju da li je ovo pravi trenutak za kupovinu. Međutim, u poslednje vreme imamo najavu nekog povećanja kamata od strane poslovnih banaka", navodi Dušan Žikić iz "Bulevar nekretnina" Niš.
Zbog ukrajinske krize i inflacije, banke pooštravaju monetarnu politiku i novac mora biti skuplji narednih bar godinu dve, kažu bankari.
"Svako ko uzima danas kredit,bilo koji, mora da zna da postoji mogućnost da će u narednom periodu kamatna stopa da blago raste i da vi u vašem kućnom budžetu uvek imate tih nekih pet, deset, 15 evra koje biste morali da imate da izdvojite za plaćanje rata", objašnjava Vladimir Vasić, sekretar Udruženja banaka Srbije.
Novina je, s obzirom na moguće nestašice energenata, da kupci radije biraju stanove koji nisu povezani na centralno grejanje.
"Razmišljamo o obnovljivim vrstama energije poput toplotnih pumpi da li geotermalna ili vazduh-vazduh sistemi – to će biti svakako predmet naše buduće analize kako bi se prilagodili trenutnoj situaciji u smislu potrošnje energije za zagrevanje", naglašava Željko Kostić, nadzorni organ "Vajfert Siti" Pančevo.
Od juna do septembra najviše stanova prodato je u Novom Sadu, najskuplja garaža na Kopaoniku za 48.000 evra. Slično je koštala i u "Beogradu na vodi", koji je i dalje rekorder sa stanom čiji je jedan kvadrat koštao 9.500 evra, preneo je RTS.
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
EKONOMIJA
Nekretnine neće pojeftiniti dok postoji „beogradizacija Srbije“
Beograđanka - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
EKONOMIJA
Koliko je „teško“ tržište nekretnina u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala