- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gejtsovo upozorenje Evropi zbog Ukrajine

© AP Photo / Evan VucciBil Gejts na klimatskom samitu u Glazgovu
Bil Gejts na klimatskom samitu u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Evropska posvećenost međunarodnoj humanitarnoj pomoći i klimatskoj akciji opterećena je zbog ukrajinske krize, rekao je milijarder Bil Gejts i upozorio da svet neće do 2030. godine ostvariti nijedan od Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.
„Ovo je najteži skup izazova sa kojima se globalni razvoj suočio“, rekao je Bil Gejts, kopredsednik najveće svetske filantropske organizacije za „Fajnenšel tajms“, izražavajući nadu da vlada nove britanske premijerke Liz Tras neće dalje smanjivati budžet za humanitarnu pomoć.
Zemlje EU zajedno doniraju gotovo polovinu zvanične pomoći za razvoj, navodi „Fajnenšel tajms“. Gejts je priznao da su troškovi zemalja-donatora u vezi sa pandemijom virusa korona promenili i otežali međunarodnu pomoć. Međutim, kako je rekao, „sukob u Ukrajini je dodatno pogoršao stvari“.
„Rat u Ukrajini je rastegao njihove budžete sa troškovima odbrane, troškovima za izbeglice, subvencije za struju, troškove transporta...“, rekao je Gejts.
Osnivač „Majkrosofta“ upozorava da se bliži rok za popunjavanje Globalnog fonda za borbu protiv side, malarije i tuberkuloze, kao i za Inicijativu za iskorenjivanje dečje paralize, te da je cilj „istaći da ti budžeti ne smeju biti smanjivani“.
Velika Britanija, najveći donator alijanse za vakcine „Gavi“, smanjila je međunarodnu pomoć sa 0,7 odsto bruto društvenog proizvoda na 0,5 odsto u 2020. godini, pravdajući se kovid krizom. Iz britanske vlade je prošle godine saopšteno da će to smanjenje biti ukinuto u budžetu za 2024-2025. godinu.
„Nećemo u skorije vreme vratiti ta izdvajanja na 0,7 odsto, ali se nadamo da će se zadržati na 0,5 odsto“, rekao je Gejts.
U 2015. godini, gotovo 200 zemalja potpisalo je ciljeve UN koji se tiču izazova kao što su borba protiv gladi ili klimatskih promena. U godišnjem izveštaju o ostvarivanju tih ciljeva, koji je objavljen danas, Gejts i njegova bivša supruga Melinda Frenč Gejst, napisali su da „sedam godina kasnije, svet je na putu da ne ostvari nijedan od tih ciljeva“.
„Moramo da ubrzamo naš napredak pet puta kako bismo ostvarili većinu ciljeva. Čak i to možda nije dovoljno, jer neke projekcije nisu uračunale uticaj pandemije, čak i da se zanemari rat u Ukrajini ili kriza sa hranom koja je zbog toga nastala u Africi“, rekao je Gejts.
Mark Sazman, izvršni direktor Fondacije Gejts, kazao je da je konflikt u Ukrajini „dramatično pogoršao izazove u vezi sa hranom“, dok je, kako je dodao, „globalna rodna jednakost očekivana tek 2108. godine, tri generacije kasnije nego što je projektovano“.
Gejts je situaciju nazvao „veoma alarmantnom“ i uložio je još 20 milijardi dolara u svoju fondaciju kako bi „ubrzao napredak u borbi protiv bolesti koje se mogu preduprediti, borbi protiv nejednakosti i siromaštva“.
„Fajnenšel tajms“ navodi da su prošlonedeljne procene pokazale da je za ostvarivanje ciljeva UN u prošloj godini porastao čak za trećinu, na 135 milijardi dolara.
„Neuspeh nije neizbežan, ostajem optimista“, zaključio je Gejts.
Bil Gejts na klimatskom samitu u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
SVET
Gejts predlaže stvaranje globalne zdravstvene organizacije: Ne sme se dozvoliti izolovana politika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala