- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Strategija je da se uguši Kina“: Američki udar na proizvodnju čipova

CC0 / Pixabay / Čipovi
Čipovi - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira sledećeg meseca da proširi ograničenja na isporuke Kini poluprovodnika koji se koriste za veštačku inteligenciju i alate za proizvodnju čipova, reklo je nekoliko ljudi upoznatih sa ovom temom, piše Rojters.
Ministarstvo trgovine namerava da objavi nove propise zasnovane na ograničenjima upućenim u ranijim pismima ove godine američkim kompanijama – „KLA Corp“, „Lam Research Corp“ i „Applied Materials Inc“, rekli su sagovornici Rojtersa, pod uslovom anonimnosti, piše „SeeBIZ“.
U pismima, koje su kompanije javno priznale, zabranjeno im je da izvoze opremu za proizvodnju čipova u kineske fabrike koje proizvode napredne poluprovodnike sa procesima ispod 14 nanometara, osim ako ne dobiju dozvole Ministarstva trgovine.
Pravila bi takođe kodifikovala ograničenja u pismima Ministarstva trgovine poslatim „Nvidia Corp“ i „Advanced Micro Devices“ prošlog meseca u kojima im se nalaže da zaustave isporuke nekoliko računarskih čipova s veštačkom inteligencijom u Kinu osim ako ne dobiju licence.
Neki od izvora kažu da će propisi verovatno uključivati dodatne mere protiv Kine. Ograničenja bi takođe mogla biti promenjena, a pravila objavljena kasnije nego što se očekivalo.
Takozvana pisma omogućavaju Ministarstvu trgovine da zaobiđe dugotrajne procese pisanja pravila kako bi se brzo uspostavile kontrole, ali pisma se odnose samo na kompanije koje ih primaju.
Predstavnik Ministarstva trgovine u petak je odbio da komentariše konkretne propise, ali je ponovio da „preduzima sveobuhvatan pristup u sprovođenju dodatnih akcija kako bi zaštitio američku nacionalnu bezbednost i interese spoljne politike“, uključujući sprečavanje Kine da nabavlja američku tehnologiju primenjivu u svrhu vojne modernizacije.
Planirana akcija dolazi u trenutku kada administracija Džozefa Bajdena pokušava da osujeti napredak Kine ciljajući tehnologije u kojima SAD još drže dominaciju.
„Strategija je da se uguši Kina i oni su otkrili da su čipovi tačka gušenja. Oni ne mogu napraviti ove stvari, ne mogu napraviti opremu za proizvodnju“, rekao je Džim Luis, stručnjak za tehnologiju u Centru za strateške i međunarodne studije.
„To će se promeniti“, dodao je.
Američki funkcioneri su se obratili saveznicima da lobiraju kod njih da uvedu slične politike kako strane kompanije ne bi mogle da prodaju tehnologiju Kini koja bi bila zabranjena za isporuku američkim kompanijama, rekla su dva izvora Rojtersa, preneo je Seebiz.
O tome kakve posledice u industriji pravi nedostatak mikročipova govorili smo u emisiji „Tehnogram“:
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SVET
SAD zabranile prodaju pojedinih čipova Kini
Mikročipovi - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SVET
SAD uvele nova ograničenja: Žele da Kini onemoguće pristup novim tehnologijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala