- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD uvele nova ograničenja: Žele da Kini onemoguće pristup novim tehnologijama

© Sputnik / Alekseй KudenkoMikročipovi
Mikročipovi - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su nova izvozna ograničenja kineskoj industriji proizvodnje poluprovodnika. Pod zabranom su se našli izvoz automatizovane opreme za projektovanje elektronike (EDA), kao i izvoz dva supstrata: galijum oksida i dijamanata koji se koriste za poluprovodničke podloge u čipovima poslednje generacije umesto silicijuma.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U odluci Biroa za industriju i bezbednost (BIS) SAD direktno se ne pominje Kina, iako je jasno da je odluka doneta da Kina ne bi dobila pristup modernim tehnologijama.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o Stvaranju stimulansa za razvoj poluprovodničke industrije na teritoriji SAD, takozvani CHIPS Act. U skladu sa tim zakonom, Vlada će dodeliti 52 milijarde dolara subvencija svetskim proizvođačima čipova za unapređenje proizvodnje na američkoj teritoriji.

Zakon ima dva cilja: da poveća udeo SAD u globalnoj proizvodnji čipova (sada Amerika učestvuje sa najviše 12 odsto u svetskoj proizvodnji). Drugi cilj je da se ne dozvoli da američki novac direktno ili indirektno doprinese razvoju proizvodnje na teritoriji Kine. Važan uslov za dobijanje subvencija, i to je zakonom propisano, je obaveza da se ne investira u razvoj proizvodnje čipova u 28-nanometarskom ili tanjem tehnološkom procesu na teritoriji Kine u toku 10 godina.

Prethodno je Vašington ubedio holandsku kompaniju ASML, glavnog svetskog dobavljača opreme za litografiju silicijumskih pločica, da ne isporučuje Kini opremu za ultra-duboku ultraljubičastu (EUV) litografiju.
Ali, pokazalo se da to nije dovoljno za obuzdavanje razvoja kineske poluprovodničke industrije. Ne samo da je Kina postala platforma za proizvodnju krajnjih proizvoda svih svetskih proizvođača, već u Kini svoje proizvodne pogone za pakovanje i testiranje čipova imaju Intel, TSMC, Texas Instruments i t.d.
Kineske kompanije koje proizvode čipove, s druge strane, kao što je SMIC, nastavljaju da povećavaju kompetencije i unapređuju nove tehnologije. Nedavno su mediji saopštili da je kineska kompanija SMIC već uspela da proizvede čipove od 7 nanomilimetara. Istovremeno, kineska kompanija za litografiju koristi opremu ASML prethodnih generacija: ultra-duboku ultraljubičastu litografiju (EUV), čije isporuke nisu zabranjene.
SAD su pokušale da ubede holandsku kompaniju da zabrani isporuke i opremu EUV Kini. Ali, ASML se kategorički tome protivi, jer na Kinu otpada oko 16 odsto prodaje ASML, to je treće po veličini tržište posle Južne Koreje i Tajvana.
Matična ploča - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
EKONOMIJA
Veliki biznis na svetskom tržištu čipova: Kupovina vredna šest milijardi dolara
SAD su nakon toga, shvatile da treba deluju preventivno i zabrane isporuke perspektivnih tehnologija koje još ne koristi nijedan svetski proizvođač.

Moguća nova alternativna rešenja iz Kine

Ipak, dimenzije silicijumske pločice ne mogu se beskonačno smanjivati – potrebna je principijelno nova arhitektura procesora i materijali od kojih su proizvedeni.
Svi vodeći svetski proizvođači čipova – Samsung, Intel, TSMC, budućnost vide u tehnologiji Gate-All-Around. Pored toga, za proizvodnju čipova takođe će se koristiti dijamanti i galijum oksid. Takvi materijali za razliku od silicijuma, mogu da izdrže veći pritisak, frekvenciju, temperaturno opterećenje. Široka primena nove arhitekture ne očekuje se pre 2024-2025. godine.

„Izvozna ograničenja, koje je uveo BIS, usmerena su na takve perspektivne tehnologije. Važno je razumeti da do široke primene ovih tehnologija može proći dosta vremena. Zato ove restrikcije kratkoročno neće suštinski uticati na razvoj kineske poluprovodničke industrije“, istakao je za Sputnjik Sju Can Hao, profesor Pekinškog pedagoškog univerziteta i Baptističkog univerziteta u Hong Kongu.

Dugoročno gledano, Kina je usmerena na razvoj sopstvenih tehnologija i uopšte nije obavezno da će kineska naučna misao ići stopama razvoja na Zapadu. Potpuno su moguća alternativna rešenja koja će se pokazati toliko prodornim da će postati novi svetski tehnološki standard.

Cilj opravdava sredstva

U oblasti proizvodnje poluprovodnika, Kina radi na sopstvenoj tehnologiji korišćenja silicijum karbida u proizvodnji čipova – ovaj zadatak je čak naveden u aktuelnom petogodišnjem planu razvoja tehnologije.
Isto tako, moguće je da će Peking koristiti stariju opremu za proizvodnju čipova poslednje generacije, kao što se to sada dešava sa opremom EUV. Moguće je da će to povećati troškove proizvodnje.

Ali, cilj opravdava sredstva i Kina neće škrtariti na istraživanjima i razvoju u oblasti perspektivnih oblasti i tehnologija. Prošle godine je Peking na istraživanje i razvoj izdvojio 2,44 odsto bruto domaćeg proizvoda ili 441 milijardu dolara.

Zajednička sednica Doma i saziva Senata za prebrojavanje izbornih glasova - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Amerika zadaje udarac kineskoj tehnologiji: Usvojena istorijska odluka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala