- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stiže delegacija sa Krima: Beograd domaćin foruma „Dijalog kultura: Rusija-Balkan“

© Sputnik / Dejan SimićRuski dom u Beogradu
Ruski dom u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Drugi međunarodni forum „Dijalog kultura: Rusija-Balkan“, čija je ideja uspostavljanje dijaloga između slovenske omladine na osnovu zajedničke kulture, jezika i vere, dobija svoj nastavak i nakon Krima seli se u Beograd gde će se održati niz događaja od 13. do 16. septembra.
Srpskoj prestonici u posetu dolazi delegacija sa Krima među kojima su predstavnici izvršne vlasti i javnosti. U okviru četvorodnevnog foruma planirane su brojne aktivnosti, a centralni događaj biće konferencija pod nazivom „Zajednička istorija, srodne kulture – ključ uspešne saradnje“ koja će se održati 13. septembra u Ruskom domu u Beogradu sa početkom u 14.30 časova. Goste će pozdraviti i predstavnici Ruskog doma i ambasade Rusije u Srbiji.
Na konferenciji će se razgovarati o perspektivama razvoja tradicionalnih svestranih veza Rusije i balkanskih zemalja koje su se vekovima formirale, kao i saradnji posredstvom narodne diplomatije između omladinskih lidera i organizacije iz Rusije i Srbije, Bugarske, Crne Gore, Severne Makedonije – zemalja koje objedinjuje civilizacijsko polje zasnovano na slovenstvu, pravoslavlju i ćirilici.
Istog dana, u 18.30 časova, planirano je polaganje cveća na spomenik Caru Nikolaju II.
Tokom narednih dana predviđeno je potpisivanje sporazuma o saradnji sa partnerima iz Srbije, upoznavanje sa istorijskim i kulturnim spomenicima Beograda i Novog Sada, polaganje cveća na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali, kao i učešće u otvaranju izložbe „Gasproma“ u Ruskom domu.
Učesnici Međunarodnog omladinskog dijaloga Dijalog kultura: Rusija - Balkan na pres-konferenciji u RIA Novosti Krim - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Mladi sa Balkana u poseti Krimu: Celom svetu ćemo ispričati istinu o Rusiji

O forumu

Drugi međunarodni omladinski forum „Dijalog kultura: Rusija – Balkan“ održan je na Krimu od 22. do 27. maja. Događaj je okupio studente i predstavnike omladinskih organizacija iz Rusije i balkanskih zemalja. Za bugarsku zajednicu forum je samo nastavak dugogodišnjeg rada u okviru projekta „Zajednički svet ćirilice“ koji se realizuje zajedno sa predstavnicima ruske, beloruske i ukrajinske zajednice sa Krima.
Cilj događaja je oživljavanje istorijskog sećanja, poimanje jedinstva civilizacijskog koda zasnovanog na istoriji, pravoslavnoj veri, ćirilici i potrebi da se štite.
Poseta grupe učesnika iz Rusije (prvenstveno sa Krima) balkanskim zemljama u okviru foruma utoliko je značajnija jer se šire geografske granice projekta, uključuju se nove omladinske organizacije i društva, postavljaju se novi ciljevi i zadaci.
Učesnici Međunarodnog omladinskog foruma Dijalog kultura: Rusija - Balkan na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Ujedinjeni istorijom, verom i jezikom: Krim – mesto zbora slovenske omladine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala