- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šef IAEA: Glavni zadatak je prekid granatiranja Zaporoške nuklearke

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je cilj agencije da se Ukrajina i Rusija slože da se prekine sa granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, dok ostala pitanja ne zavise od IAEA.
„Ono što nam je zaista potrebno jeste da se Ukrajina i Rusija dogovore oko veoma jednostavnog principa: da se ne granatira elektrana“, rekao je Grosi u Beču.
Kako je dodao, postizanje većeg sporazuma možda neće biti lako „u svetlu političke konfiguracije“.
Grosi je konstatovao da će sada biti jednostavnije da se prati da li se i kada granatira elektrana, jer se u Zaporoškoj nuklearci nalaze posmatrači IAEA koji pružaju informacije o tome.
Ranije je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio da Sjedinjene Američke Države dostavljaju Ukrajini podatke o lokaciji kritičnih objekata u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani za granatiranje, što može da uzrokuje katastrofu većih razmera od Černobilja i Fukušime.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Ruski vojnici u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Patrušev: SAD dostavljaju Kijevu podatke za granatiranje Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala