- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Patrušev: SAD dostavljaju Kijevu podatke za granatiranje Zaporoške nuklearke

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani
Ruski vojnici u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države dostavljaju Ukrajini podatke o lokaciji kritičnih objekata u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani za granatiranje, što može da uzrokuje katastrofu većih razmera od Černobilja i Fukušime, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Ozbiljnu pretnju radijacionoj bezbednosti predstavlja granatiranje kritičnih objekata Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih neonacista iz teškog oruđa koje isporučuju zemlje NATO-a, a čije ciljeve postavljaju Sjedinjene Američke Države“, rekao je Patrušev na sastanku o nacionalnoj bezbednosti u Sibirskom federalnom okrugu.

Patrušev je upozorio da „posledice ovih provokacija mogu biti veoma katastrofalne ne samo za većinu stanovništva Ukrajine i Rusije, već i za Evropu, a po svojim razmerama mogu da nadmaše tragedije koje su se desile u nuklearnim elektranama u Černobilju i Fukušimi“.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala