- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov: Učesnici specijalne operacije u Ukrajini herojski brane nasleđe Aleksandra Nevskog

© Sputnik / Lola ĐorđevićBista Aleksandra Nevskog u Beogradu
Bista Aleksandra Nevskog u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Knez Aleksandar Nevski odigrao je presudnu ulogu u očuvanju ruske državnosti, konsolidovanju naroda pred spoljašnjim pretnjama, održanju njegovog kulturno-verskog identiteta, a danas njegovo nasleđe herojski brane učesnici specijalne vojne operacije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
On je na ceremoniji otkrivanja spomenika Aleksandru Nevskom u atrijumu 1. korpusa ruskog Ministarstva spoljnih poslova dodao da je ruski knez imao važnu ulogu u jačanju položaja pravoslavlja kao najvažnijeg objedinjujućeg principa. Takođe je istakao da je okretanje duhovnom i političkom nasleđu velikog kneza pomoglo Rusiji više puta u najtežim periodima njene istorije, uključujući i u teškim godinama Velikog otadžbinskog rata.
Lavrov je naglasio da je Aleksandar Nevski bio ne samo hrabar vojnik, već i iskusan diplomata.

„Aleksandar Nevski je u ta davna vremena, zapravo, formulisao princip viševektorske spoljne politike i njene usmerenosti ka saradnji, ali pri obaveznom i punom uvažavanju nacionalnih interesa. Zato nije slučajno što je upravo on nebeski zaštitnik ruske diplomatije, a ordenom sa njegovim imenom nagrađuju se najistaknutiji saradnici ruskog Ministarstva inostranih poslova”, zaključio je diplomata.

Knez Aleksandar Nevski (1221-1263) poštuje se kao svetac u mnogim pravoslavnim crkvama, a kao vladar najpoznatiji je bio po uspesima u borbi protiv stranih zavojevača koji su napali Staru Rusiju sa istoka i zapada. U toj borbi nije imao poraza. Ostala je upamćena kneževa pobeda nad vitezovima-krstašima iz 1242. godine. Nadimak Nevski dobio je nakon pobede nad Šveđanima u bici koja se odigrala 15. septembra 1240. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.
O tome ko je bio Aleksandar Nevski govorila je Ljubinka Milinčić u svojoj autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“:
Bista Aleksandra Nevskog u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
DRUŠTVO
Bog nije u snazi, nego u istini: Reči spasitelja Rusije ugravirane u Beogradu – večna veza sa Srbijom
Portret Aleksandra Nevskog iz 1672 godine - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
RUSIJA
Nevski – vladar koji je odbranio Rusiju od Zapada /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala