- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Bog nije u snazi, nego u istini: Reči spasitelja Rusije ugravirane u Beogradu – večna veza sa Srbijom

© Sputnik / Lola ĐorđevićBista Aleksandra Nevskog u Beogradu
Bista Aleksandra Nevskog u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
„Bog nije u snazi, nego u istini“, reči su Sv. Aleksandra Nevskog, ugravirane zlatnim slovima na njegovoj bisti otkrivenoj danas u srpskoj prestonici, gde su crkveni velikodostojnici i gradski zvaničnici Beograda i Sankt Peterburga potvrdili neraskidive veze, jedinstvo i ljubav između ruskog i srpskog naroda.
Bronzana bista ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja Aleksandra Nevskog otkrivena je u porti crkve na Dorćolu posvećene toj velikoj istorijskoj ličnosti. Ona je poklon Sankt Peterburga Beogradu povodom obeležavanja 800 godina od rođenja Sv. Aleksandra Nevskog. Teška je 2,15 tona, a visoka 115 centimetara.

Neraskidive veze Rusa i Srba

Nakon liturgije u crkvi Aleksandra Nevskog i osveštenja biste, prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije, ruski episkop kronštatski Nazarije, gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.
Patrijarh Porfirije rekao je da je suvišno govoriti o vezama, jedinstvu i ljubavi koja postoji između Rusa i Srba i da postoje brojni razlozi i zajednička istorija koji čine jedinstveni put ruskog i srpskog naroda, kao i svih pravoslavnih Slovena.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOtkrivanje biste Aleksandra Nevskog
Otkrivanje biste Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Otkrivanje biste Aleksandra Nevskog
„Te veze, to jedinstvo, ta ljubav, činjenica da smo delovi istog tela ne bi bila moguća da nas ne povezuje jedan Gospod, naš spasitelj i jedna ista vera. Sveti Aleksandar Nevski je naš najrođeniji, bližnji, jer je čovek Hristov i rođen je u ruskom narodu, ali je isto tako jednako blizak i voljen u srpskom narodu“, kazao je patrijarh Porfirije.
Gubernator Sankt Peterburga istakao je da je danas istorijski dan za pravoslavce:
„Vaša svetosti, danas ste osveštali bistu Aleksandra Nevskog. To je simbol prijateljstva, našeg duhovnog jedinstva i jedinstva između naših patrijarha. U mnogim zemljama sveta su postavljeni spomenici i postoje hramovi u čast Sv. Aleksandra Nevskog. Jedan od najlepših hramova je upravo ovde, u Beogradu“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov
Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov

Sv. Aleksandar Nevski – duhovna karika

Gradonačelnik Beograda kazao je da je svaki susret s bratskim ruskim narodom praznik za one koji rade i bore se za očuvanje viševekovnih dobrih odnosa između ruskog i srpskog naroda.
„Nas vežu značajni istorijski događaji kojima se srpski narod oduvek ponosio. Ovim danom, kada otkrivamo bistu Aleksandru Nevskom u Beogradu, potvrđujemo naše neraskidive veze, pravoslavno prijateljstvo i bratstvo. Najiskrenije se nadam da će dosadašnja uspešna saradnja naša dva grada još jačati i da će nas iz dana u dan sve više ujedinjavati i podsticati da budemo dostojni naslednici naših predaka“, kazao je Radojičić.
Bista je izrađena u Krasnodarskom kraju. Autor je Anatolij Dementjev, vajar i član Saveza umetnika Rusije, koji je i autor Spomenika Puškinu na Azovu i Čehova u Tjumenskoj oblasti. Simbolično je otpremljena za Beograd iz Lavre Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu, gde je i osveštana.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOtkrivanje biste Aleksandra Nevskog u Beogradu
Otkrivanje biste Aleksandra Nevskog u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Otkrivanje biste Aleksandra Nevskog u Beogradu
Inače, događaju su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, delegacija Sankt Peterburga koja boravi u trodnevnoj poseti srpskoj prestonici, kao i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predstavnici Grada Beograda među kojima i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Poseti delegacije Sankt Peterburga Beogradu prethodila je septembarska poseta beogradskih zvaničnika tom ruskom gradu, gde je potpisan Sporazum o saradnji Beograda i Sankt Peterburga.
Saznajte i zašto je Aleksandar Nevski najznačajnija ličnost u ruskoj istoriji:
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SRBIJA
„Sankt Peterburg je uvek tu za vas“: Poruka ruskog gubernatora koji je stigao u Beograd /foto/
Bista Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
DRUŠTVO
Poklon Peterburga: Ovako će izgledati bista Aleksandra Nevskog u Beogradu /foto/
Spomenik Aleksandru Nevskom u Pskovu - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
SRBIJA
Bista Aleksandra Nevskog, poklon Peterburga, krenula ka Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala