Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bista Aleksandra Nevskog, poklon Peterburga, krenula ka Beogradu

© Sputnik / Vladimir AstapkovichSpomenik Aleksandru Nevskom u Pskovu
Spomenik Aleksandru Nevskom u Pskovu - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Kamion sa bistom Aleksandra Nevskog koja je poklon Sankt Peterburga Beogradu povodom obeležavanja 800. godišnjice od rođenja velikog ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja krenuo je danas iz severne ruske prestonice put Srbije.
Bista je simbolično otpravljena iz Lavre Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu, gde je i osveštana, a u Beograd će stići za nekoliko dana.
Bronzana bista sa postamentom teži 2,15 tone, a visina bronzane skulpture je 115 centimetara. Na spomeniku su na ruskom i srpskom jeziku zlatnim slovima ugravirane reči svetog Aleksandra Nevskog: „Bog nije u snazi, nego u istini“.
Bista je izrađena u Krasnodarskom kraju, a autor je Anatolij Dementjev, vajar i član Saveza umetnika Rusije, koji je i autor Spomenika Puškinu na Azovu i Čehova u Taganrogu.
Ovaj peterburški poklon biće postavljen u porti Crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu, a kako je ranije najavljeno, bista će biti otkrivena u oktobru ili novembru.
Aleksandar Nevski je simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, pa je zato kao svetac poštovan u svim pravoslavnim slovenskim narodima i Crkvama. Rusija ove godine obeležava 800 godina od rođenja ove, najznačajnije ličnosti u istoriji Rusije, a povodom jubileja se tokom cele ove godine održavaju razne svečanosti i manifestacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala