- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivša britanska kolonija poziva na ukidanje monarhije

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Dva dana po smrti kraljice Elizabete, premijer Antigve i Barbude pozvao je na ukidanje monarhije i uspostavljanje parlamentarne republike.
Gaston Braun obećao je da će, ukoliko ponovo bude izabran za premijera, organizovati referendum na kome bi se građani karipske države izjasnili hoće li britanski monarh i dalje biti formalni šef države.
Braunova izjava usledila je neposredno po upokojenju kraljice Elizabete, ali je dodao da njegov predlog ne treba shvatiti kao „čin neprijateljstva“. On je, govoreći za lokalnu ITV, nakon zvaničnog proglašenja Čarlsa III za kralja, najavio da bi referendum mogao da bude održan u naredne tri godine, prenosi RT.
Prema Braunovim rečima, inicijativa „ne predstavlja nikakav oblik nepoštovanja monarhije“, već odražava „dugotrajne težnje“ građana Antigve i Barbude. Premijer priznaje da ukidanje monarhije nije goruće pitanje, kao i da „većina ljudi i ne razmišlja o tome“, ali tvrdi da bi to mogao biti „poslednji korak da se zaokruži nezavisnost i da (Antigva i Barbuda) postane istinski suverena nacija“.
Antigva i Barbuda stekle su nezavisnost 1981, a opšti izbori trebalo bi da budu održani iduće godine.
Kraljica Elizabeta Druga - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
SVET
Glasovi pobune među članicama Komonvelta: Dosta više monarhije
U samoj Velikoj Britaniji, grupa „Republika“ opisala je proglašenje Čarlsa III za kralja kao „uvredu za demokratiju“ i pozvala na javnu debatu o „prelasku Britanije ka demokratskoj alternativi naslednoj monarhiji“.
Istraživanje koje je agencija „Jugov“ sprovela u maju pokazuje da 62 odsto Britanaca veruje da njihova zemlja treba da u budućnosti ostane monarhija, što je pad u odnosu na deset godina ranije, kada se za ostanak monarhije izjasnilo 73 odsto građana. Da Velika Britanija treba da ima izabranog šefa države, smatra 22 odsto građana, što je porast u odnosu na 16 odsto deset godina ranije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala