- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Obeležena godišnjica napada 11. septembra u SAD

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džo Bajden polaže venac ispred Pentagona tokom obeležavanja godišnjice napada 11. septembra
Američki predsednik Džo Bajden polaže venac ispred Pentagona tokom obeležavanja godišnjice napada 11. septembra - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden položio je danas venac kod Pentagona, na obeležavanju 21. godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington, i u govoru odao poštu „izvanrednim Amerikancima“ koji su dali život u jednom od najcrnjih dana za američku naciju.
„Nećemo nikada zaboraviti, nećemo nikada odustati“, rekao je Bajden na komemorativnoj svečanosti.
„Naša obavezanost na to da sprečimo neki novi napad na SAD nema kraja“, preneo je AP reči američkog predsednika.
Dvadeset jednu godinu posle terorističkih napada u kojima su pripradnici terorističke organizacije Al Kaide (zabranjena u Rusiji) oteli četiri putnička aviona, Bajden je istakao da, iako su SAD napustile Avganistan, njegova administracija nastavlja da traga za odgovornima za napad 11. septembra.
Predsedniku SAD su se na godišnjoj komemoraciji pridružili i članovi porodica ljudi koji su izgubili život u terorističkom napadu kod Pentagona, kao i rukovodstvo Ministarstva odbrane.
U utorak 11. septembra 2001. godine, napadači samoubice oteli su američke putničke avione i udarili njima u dva njujorška nebodera Svetskog trgovinskog centra i zgradu Pentagona, ubivši hiljade ljudi. Jedan od aviona koji je otet pao je u Pensilvaniji pošto su putnici pokušali da savladaju otmičare.
Ukupno je živote izgubilo 2.977 ljudi, ne računajući 19 otmičara, većina njih u Njujorku.
Među žrtvama bilo je državljana 77 zemalja.
Manje od mesec dana posle napada, tadašnji predsednik SAD Džordž Buš poveo je invaziju na Avganistan, uz podršku međunarodne koalicije, kako bi iskorenio Al Kaidu i pronašao Bin Ladena.
Međutim, američka vojska je tek 2011. godine konačno locirala i ubila Osamu Bin Ladena u susednom Pakistanu, preneo je Tanjug.
SVET
Bajden produžio vanredno stanje zbog terorizma na još godinu dana
Teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembara 2001. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
SVET
Dan koji je iz korena promenio Ameriku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala