- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ni bunkeri ne spasavaju: Rusko oružje od kog strepe i u Vašingtonu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem TOS 1
Raketni sistem TOS 1 - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Teški višecevni raketni lanser TOS-1A „Solncepek“, bacač plamena „Buratino“ i aviaciona vakuumska bomba povećane snage, poznatija kao „otac svih bombi“ su, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, samo su neka od savremenih tipova naoružanja od kog strepe i u Kijevu, ali i u Vašingtonu.
Aleksej Anpigolov, predsednik fondacije „Osnovanije“, kaže za Sputnjik da su „Solncepek“, „Buratino“ i ruski „otac svih bombi“, izuzetno opasni i efikasni tipovi naoružanja. Prema njegovim rečima, ova oružja mogu da unište neprijateljsku vojnu tehniku, skloništa i živu silu, pa i zaštićene bunkere.

Nadmašuje i američku „majku svih bombi“

Ruski vojni istoričar Jurij Knutov izdvaja kao posebno ubojitu aviacionu vakuumsku bombu povećane snage, čiji je nezvanični naziv „otac svih bombi“. Reč je o jednoj od najsnažnijih bombi na planeti.
„U ovoj vakuumskoj bombi nalazi se termobarična municija koja ima veliku snagu. Na određenoj visini, municija se otvara, stvara se aerosol koji se meša sa vazduhom i, shodno tome, formira se eksplozivna smesa“, objašnjava stručnjak, dodajući da masa eksploziva iznosi 7.100 kilograma, dok je snaga eksplozije 44 tone.
Termobarična municija koju poseduje „otac svih bombi“ razlikuje se od konvencionalne, visokoeksplozivne. Bomba ne samo da eksplodira, nego prvo prska specijalni zapaljivi aerosol, dok se kasnije pali detonator. Eksplozija efikasno pogađa mete, prodirući čak u područja koja su nedostupna drugim tipovima municije. U poređenju sa američkom bombom MOAB, kojoj su zapadni mediji dali titulu „majke svih bombi“, ruska bomba je lakša, ali, zbog posedovanja nanotehnologija, ona je čak četiri puta snažnija i može istovremeno da pogodi 20 puta veću površinu.
Taktički sistem Buratino - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2016
Ruski „Buratino“ bez premca na Zapadu
Bivši načelnik glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske, general-pukovnik Aleksandar Rukšin, ističe da je po svojoj efikasnosti i sposobnosti ova municija srazmerna nuklearnom oružju. On je kao važan momenat istakao da ruska bomba uopšte ne zagađuje životnu sredinu.
Prema rečima Jurija Knutova, ova municija se aktivno koristila u Avganistanu.
„Bombe su se koristile protiv terorista koji su se borili protiv sovjetske vojske i krili u bunkerima i pećinama. Protiv njih ovo sredstvo je bilo veoma efikasno“, naglašava ekspert.

Prave pakao na zemlji

Osim ruskog „oca svih bombi“, Rusija poseduje i oružje koje može da, kako kažu vojni eksperti, napravi pakao na zemlji. Prema rečima Knutova, teški višecevni raketni lanser TOS-1A „Solncepek“ i teški bacač plamena „Buratino“ trenutno se koriste u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriji Ukrajine. „Solncepek“ i „Buratino“ koriste termobaričnu municiju. Ova oružja imaju domet pet do šest kilometara.
U Ukrajini se koriste za uništavanje podzemnih skloništa i vatrenih položaja protivnika, kojih je za osam godina na odbrambenim linijama izgrađeno prilično mnogo“, objašnjava stručnjak, dodajući da spoljašnji izgled ovih sistema podseća na višecevne raketne sisteme.
Meždunarodnый voenno-tehničeskiй forum ARMIЯ-2016. Denь vtoroй - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Za horor film: Amerikanci proglasili ruski „Solncepek“ za jedan od najsmrtonosnijih sistema u svetu
Ovi sistemi, kako kaže Knutov, izuzetno su se dobro pokazali u borbi protiv međunarodnih terorista u Siriji. „I „Buratino“ i „Solncepek“ pokazuju veoma dobre rezultate. Oba sistema su se koristila u Siriji“, napominje sagovornik, uz ocenu da je ovo rusko oružje kost u grlu kako Kijevu, tako i Vašingtonu.
„NATO nema slično oružje. Izuzetno je smešno što su Amerikanci tražili zabranu njegovog korišćenja. Sjedinjene Države aktivno koriste kasetnu municiju i fosforne bombe. Kijev, ugledajući se na SAD, takođe koristi naoružanje koje je zabranjeno međunarodnim konvencijama“, naglašava Knutov.
Inače, sistem „Solncepek“ napravljen je 2001. godine na bazi šasije tenka T-72. Predviđen je za vatrenu podršku motorizovanih i tenkovskih jedinica. „Solncepek“ je opremljen modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.
Teški sistem „Buratino“ počeo je da se koristi 1988. godine u Avganistanu, dok se „Solncepek“ aktivno koristio u borbi protiv terorista kako u Siriji tako i u Iraku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala