Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Doktorov košarkaški dnevnik: Preskok u VIP, majica koja se ne pere i nemački „kralj“ koji zna srpski

© Sputnik / Ivan MirovićIvan Mirović
Ivan Mirović - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Nedelja ujutru, Prenzlauer berg, deo Berlina u kome smo smešteni je pust. Posle duže potrage uspevamo da nađemo kafić koji radi od 9.00. Radnice iznose stolove i puštaju nas da se smestimo u baštu koja se nalazi prekoputa parka i dečijih igrališta. Sa zvučnika se čuju Smitsi.
Za Sputnjik sport iz Praga piše Ivan Mirović, optometrista, bivši košarkaš i veliki zaljubljenik u igru između obruča.
A kako smo do ovde stigli...
Poslednja dva dana u Pragu proveli smo uglavnom u restoranu Delije kod gazda Ljube.
Mesto u centru grada gde su se okupljali naši navijači, novinari i po neki košarkaš. Veliki TV i košarka uz meze i stručne komentare, ne može bolje od toga. Odatle smo krenuli i na poslednji meč grupe D.
Kratka poseta hotelu Meriot da ispratimo naše košarkaše na meč i pravac tribine. Igra Srbije je bila skoro perfektna, rezultat – 96:69 Poljska demolirana. Milutinov je odigrao prve minute na Evrobasketu i sve u svemu lepši oproštaj od Češke prestonice nismo mogli poželeti.
Srbija i Poljska - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija na skeneru: Moskovski toranj – konačno!
Put od Praga do Berlina preko Nirnberga gde smo pokupili karte za drugu fazu prvenstva i malo predahnuli, bio je većinom nezanimljiv. Tempirali smo tako da stignemo na prvu utakmicu druge faze. Izgubili smo malo sna ali smo zauzvrat dobili zaista neverovatan meč. Mislim da smo svi na tribinama deset puta ponovili „da li je ovo moguće“.
Turska koja igra katastrofalno u prvom poluvremenu, transformiše se u nezaustavljivu silu i pravi seriju od 19:0 i na kraju ponovo pada kroz seriju neverovatnih grešaka. Kraj za koji bi da vam je neko pričao samo odmahnuli glavom i pomislili da je nemoguć.
Pogledajte poslednjih 15 sekundi regularnog dela i sve će vam biti jasno.
Posle prve utakmice upozorili su nas da nećemo moći da se vratimo u Arenu ako izađemo iako imamo dnevne karte. Šnicle u hali su iznenađujuće dobre, prodaju ih kao brzu hranu u sendviču. Cene bar tri puta veće nego u Pragu.
U drugom meču dana Belgija je pružila otpor pred favorizovanom Slovenijom. U 32. minutu čak i povela. Krajnji rezultat to ne pokazuje, ali da nije bilo nekih sumnjivih sudijskih odluka lako je moglo da dođe do drame u završnici.
Posle meča redari prazne halu jer je na programu sledeća utakmica Nemačke i kažu da možemo da izlazimo i da se vraćamo bez problema kada hoćemo???
Izlazimo ispred hale uz bubnjeve i pesmu slovenačkih navijača gde nas dočekuje hiljade Nemaca, dele se šalovi iz kutija, pričamo sa jednim od njih koji je uveren da Srbija osvaja, a da je kraj puta za Nemačku u četvrtfinalu gde ih čeka Grčka najverovatnije.
Preskačemo meč Crne gore i domaćina i šetamo uz Berlinski zid do stanice gde se nalaze market i štandovi sa brzom hranom. Vraćamo se nekih pola sata pred meč Litvanije i Španije. U međuvremenu Nemačka je pobedila uz komplikacije u završnici i nove sumnjive odluke sudija koje su izgleda postale obavezne na ovom prvenstvu.
Dok čekamo na ulazu primećujem da je prostor oko hale potpuno drugačiji nego 2015. kada sam zadnji put posetio Mercedes benc arenu. Prostor oko hale je tada bio potpuno prazan sa samo jednim terenom na sredini. Sada su svuda oko Arene zgrade i desetak restorana.
Ulazimo na tribinu i uspevamo da preskakanjem malog zidića dospemo do VIP zone koja je poluprazna. I tu nalazimo još sedmoricu sunarodnika koji su imali istu ideju kao i mi.
© Sputnik / Ivan MirovićIvan Mirović
Ivan Mirović - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Ivan Mirović
Ispred nas seda ni manje ni više nego legenda nemačke košarke i rekorder po broju utakmica u Bundesligi Aleks King.
Tribine većinom zelene. Litvanci su zaista pravi zaljubljenici u košarku, celu utakmicu nisu stali sa navijanjem, svi u dresovima ili zelenim majicama. Rezultatski neizvesno poluvreme, Španija većinom u blagom zaostatku. Utisak je da je Litvanija bolja ali nikako da naprave neku značajniju prednost
Kako smo bili u VIP zoni sa tribine se ulazilo u foaje koji zaista izgleda spektakularno. Pivo je 6,5 eura za hranu nismo ni pitali. Za šankom koristim vreme da popričam sa Litvancem u čuvenoj Grejtful ded majci litvanske reprezentacije.
Kaže da je original i da je nikada ne pere. Možete proguglati kakva je veza između čuvenog benda i njihove reprezentacije.
Vraćamo se na tribinu i malo dosađujemo svežem penzioneru Kingu koji zna dosta srpskih reči. Najbolji drug mu je Lučić pa nije ni čudo. Malo o Obradovića Saši, Pešiću i čuvenom doktoru Johanu i kreće drugo poluvreme. Ponovo Litvanci bolje izgledaju ali Fernandez održava Španiju u trećoj četvrtini.
A onda šou Lorenca Brauna, uvek je uživanje gledati dobrog igrača kada uđe u seriju, a Lorenco nije mogao da pogreši u poslednjoj četvrtini i produžetku. Čini mi se da je ili postigao ili asistirao svaki koš Španije u produžetku.
Izašli smo deset sekundi pre kraja da izbegnemo Litvance koji su svi do jednog izgledali kao da će izvršiti samoubistvo. Vratili smo se do štandova i doner zalili Augustinerom za pravi tradicionalni nemačko-turski obrok.
U međuvremenu imali smo problem sa smeštajem, ali o tome sutra, vreme je da se krene na još jedan dan ispunjen košarkom.
Iz kafića nas ispraća Džoj divižn – Lav vil tir as Apart ...
Prag - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Evrobasket 2022
Doktorov košarkaški dnevnik: Lutrija sa kobasicama i srpski mit o Nikenenu
Ivan Mirović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Evrobasket 2022
Doktorov košarkaški dnevnik: Hiljade Finaca i disciplina koju ne preporučujem
Ivan Mirović iz Praga - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Evrobasket 2022
Doktorov košarkaški dnevnik: Beogradski kolaps, bavarsko pivo i Prag – konačno!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala