- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski ministar: Mi ćemo Azerbejdžanu dati struju, a on nama gas

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2022
Pratite nas
Baku i Sofija su se dogovorili da razmene električnu energiju iz Bugarske za gas iz Azerbejdžana, izjavio je bugarski ministar ekonomije Nikola Stojanov.
Prema njegovim rečima, sporazum je postignut tokom nedavne posete ministra glavnom gradu Azerbejdžana.

„Oni proizvode električnu energiju samo iz gasa, a mi smo veliki prozvođač električne energije i izvozimo je, jer imamo veliku proizvodnju. Postoji mogućnost da im u slučaju da obezbedimo električnu energiju, oni umesto da proizvode električnu energiju iz gasa, mogu nam dati taj gas“, izjavio je za BNT Stojanov.

Prema njegovim rečima, u Bakuu su razmatrana ta pitanja kao što je puštanje u rad interkonektora Grčka - Bugarska (IGB) i širenje Južnog gasnog koridora (JGK), mogućnost dobijanja dodatnih količina gasa sa proširenjem Južnog gasnog koridora za nekoliko godina, a u isto vreme i na drugi način ove zime.
Ministar je izjavio da će od 1. oktobra 2022. godine početi komercijalna eksploatacija IGB-a, i to će omogućiti da se uvećaju isporuke gas iz Azerbejdžana u Bugarsku do jedne milijarde kubnih metara godišnje, a što ranije nije bilo moguće zbog nedostatka odgovarajuće infrastrukture.
„Azerbejdžan je potvrdio da je moguće računati na potpuno ispunjavanje stavki iz ugovora u kojima se govori o isporukama od jedne milijardi kubnih metara godišnje“, naveo je Stojanov.
On je saopštio i o planovima Sofije da se povećaju isporuke gasa iz Azerbejdžana na još jednu milijardu kubnih metara godišnje, do dve milijarde kubnih metara za nekoliko godina pomoću širenja JGK-a.
„Plan je da se u budćnosti proširi Južni gasni koridor i da za tri do četiri godine mi možemo iz Azerbejdžana dobiti dodatno još jednu milijardu kubnih metara gasa godišnje“, podvukao je ministar.
Ranije je bivši bugarski premijer Kiril Petkov izjavio da je Azerbejdžan spreman da poveća isporuke gasa Bugarskoj na 0,5-1 milijarde kubnih metara dodatno u odnosu na već dogovorene količine, ali je potrebno da se pronađu određena infrastrukturna rešenja.
Bugarska je jedna od tri zemlje Evropske unije koja zajedno sa Italijom i Grčkom kupuje gas od Azerbejdžana.
Isporuke gasa u Evropu su počele 31. decembra 2020. godine Trans-Jadranskim koridorom. Zbog odsustva interkonektora količine isporuka azerbejdžanskog gasa u Bugarsku su bile nekoliko puta manje od planiranih. Iznosile su 280 miliona kubnih metara u odnosu na jednu milijardu kubnih metara godišnje što je prvobitno planirano.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
RUSIJA
Bugarski ministar: Samo mali broj kompanija može da priušti američki gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala