Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Srpsko-ruski Amerikanac spasao Španiju i srušio snove Litvancima

© Foto: FIBAŠpanija - Litvanija
Španija - Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Košarkaši Španije savladali su Litvaniju u dramatičnom finišu posle produžetka sa 102:94 i plasirali se u četvrtfinale Evrobasketa. Junak trijumfa bio je nekadašnji košarkaš Zvezde i Uniksa Lorenzo Braun sa 28 poena od kojih je 12 ubacio u produžetku.
U većem delu meča stari rivali su igrali egal meč. Litvanci su imali pet poena prednosti na poluvremenu (45:40), i delovali odlučnije, ali nisu uspevali da se odlepe na veliku razliku. Najveću dramu gledali smo u samom finišu utakmice.
Dramatičan poslednji minut pokrenuo je Lekavičijus trojkom za vođstvo Litvanije od 81:80. Međutim, Španija je uzvratila na drugoj strani dvojkom iz odbojke Garube za 82:81. Litvanci su tražili tajm-aut i krenuli u poslednji napad 16 sekundi pre kraja.
A onda je lična greška Sabonisa u napadu Špancima otvorila vrata mogućeg trijumfa. Međutim, Ernangomez je pogodio samo jedno od dva slobodna bacanja i dao šansu Litvancima koji su iz odbojke u poslednjoj sekundi ipak stigli do produžetka - 83:83.
A u dodatnih pet minuta faktor pobede Španaca bio je nekadašnji košarkaš Zvezde i Uniksa. Lorenzo Braun, koji je meč okončao sa 28 poena, ubacio je čak 12 koševa u produžetku, i naterao Litvance da ga fauliraju nesportski pola minuta pre kraja.
Time je otvorio svom timu put ka ipak zasluženom trijumfu i plasmanu u četvrtfinale gde ih čeka pobednik duela između Finske i Hrvatske.
Pored sjajnog Brauna koji je imao i osam asistencija u redovima „crvene furije“ blistao je i Vili Ernangomes sa 21 poenom i osam skokova.
Na drugoj strani Mindaugas Kuzminskas bio je najefikasniji sa 18 poena, dok su Lukas Lekavičijus i Domantas Sabonis meč završili sa po 15 koševa.
Slovenija Belgija - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Evrobasket 2022
Sve što cveta, htelo bi da cveta, ali ne sme da počne da smeta...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala