- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Smrtonosna „Ironija“: Superoružje ruske vojske kojim je sprečen napad Kijeva na Herson

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaOptičko-elektronski sistem „Ironija“
Optičko-elektronski sistem „Ironija“ - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Novi pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da napadnu ruske položaje kod Hersona doživeo je neuspeh. Rad artiljerije i avijacije ruske vojske podržali su savremeni izviđački sistemi i kontrolori koji navode letelice sa zemlje, piše portal „Lajf“.
Oružane snage Ukrajine 4. septembra su pokušale da napadnu položaje ruske vojske u području sela Ternovi Pod udaljenog od Hersona 22 kilometra. Dočekali su ih artiljerijski rafali sistema „Msta S“, višecevnih raketnih bacača 20. gardijske motorizovane divizije i haubica D-30 sedme desantne divizije koje je poslala vojna obaveštajna služba. Borbe su trajale nekoliko sati, napad je uspešno odbijen. Pokušaj da probiju odbranu Oružanih snaga Rusije koštao je ukrajinsku vojsku najmanje pet tenkova, četiri borbena vozila pešadije i skoro 50 ljudi.
„Posmatrano u celini, ofanziva ukrajinske vojske u pravcu Hersona zamrla je u početnoj fazi, iako su prve udarne talase Oružanih snaga Ukrajine činile specijalne snage i pripremljene elitne grupe koje su obučene u Poljskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji“, navodi se u tekstu.
Kako je precizirano, Kijev je prebacivao snage preko „uskog grla“ u području Andrejevska. Tamo ih je dočekala ruska vojska, opremljena izviđačkim sistemom „Ironija“. Nakon otkrivanja protivničkih ofanzivnih snaga, na njih je otvorena artiljerijska vatra.

Optičko-elektronski sistem „Ironija“

Reč je o prenosivom uređaju za izviđanje koji se može instalirati kako na vojnu tehniku poput oklopnih vozila „Tigar“, tako i na obični „tronožac“. Sistemom rukuju dve osobe: nišandžija prati teren kroz objektiv, dok drugi radi na računaru i odgovoran je za obradu podataka i njihovu predaju. Prve sisteme „Ironija“ dobile su specijalne jedinice Centralnog vojnog okruga 2015. godine.
Optičko-elektronski sistem „Ironija“ omogućava da se područje drži pod kontrolom i da se pravovremeno detektuju različiti objekti u zoni kontrole. Sistem takođe omogućava slanje podataka (fotografija i snimaka) operativnoj grupi preko zatvorenog komunikacionog kanala na udaljenosti do 10 kilometara. Pošto protivnik često deluje noću, pozitivna strana „Ironije“ je to što može da radi u bilo koje doba dana. Ako se koristi nekoliko senzora pokreta, može se kontrolisati prostor dometa do tri kilometra.
„Sprečavanje napada na Herson pomoću sistema „Ironija“ postao je važan signal ne samo za rusku vojsku, nego i ukrajinski vojsku. Zarobljeni ukrajinski vojnici jednoglasno kažu da do poslednjeg trenutka nisu znali odakle se puca po njima“, navodi se u članku.
Do najbliže tačke gde su mogli da se nalaze ruski vojnici bilo je najmanje 17 do 20 kilometara, a napad iz vazduha u potpunosti je zatekao Oružane snage Ukrajine.
Prilikom napada na Herson, paralelno sa sistemom „Ironija“ delovali su i sistemi za elektronsko ratovanje. Uz pomoć njih je otkriveno da ukrajinska vojska na svojoj i uvezenoj stranoj tehnici koristi specijalne sisteme za automatsko raspoznavanje i određivanje lokacije američke kompanije „Orbkom“ preko kojih strani pokrovitelji i savetnici mogu da prate kretanje tehnike u realnom vremenu.
Zbog tih signala nekim jedinicama se ušlo u trag i pre ulaska u „grlo“ kod Andrejevke, a čim se ukrajinska vojska našla u zoni gađanja, na nju je otvorena paljba.
Takođe, napredni kontrolori koji navode letelice pomogli su da se uguši napad protivnika kod Ternovog Poda. Oni su bili zaduženi za direktno izviđanje meta, navođenje avijacije na njih i slanje tačne oznake cilja pilotima. Oni skoro uvek deluju iz senke. Prilikom rada artiljerije i jurišne avijacije koja je uvek na prvoj liniji napada svaka sekunda je važna, a preciznost je od velikog značaja.
Višecevni bacač raketa Uragan - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ruska vojska još jednom odbila napad ukrajinske vojske u pravcu Hersona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala