- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poskupljuju bankarske usluge – skaču rate stambenih i keš kredita

© Sputnik / SputnjikDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Svi bankarski proizvodi od dozvoljenog minusa, keš kredita, stambenih kredita u evrima i kreditnih kartica će poskupeti zbog povećanja referentne kamatne stope NBS i Evropske centralne banke, a koliko, odluka je na bankama, kažu sagovornici Sputnjika.
Narodna banka Srbije odlučila je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 3 odsto. Istovremeno, stopa na kreditne olakšice iznosi 4 odsto, a stopa na depozitne olakšice 2 odsto tako da je čitav koridor kamatnih stopa povećan za 25 baznih poena.

Sve bankarske usluge poskupljuju

Kako će povećanje referentne kamatne stope NBS uticati na kredite?
Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić objašnjava da će poskupeti svi proizvodi koji su izraženi u dinarima, dakle oni koji nemaju valutnu klauzulu.
„Dakle, to su dinarski krediti, pogotovu gotovinski krediti, keš, dozvoljeni minus, kamatna stopa na kreditne kartice, znači sve što je vezano za dinar. Slučajno se desilo da je paralelno sa dinarskom skočila i kamatna stopa u evrima po odluci Evropske centralne banke. I ona je podigla referentnu kamatnu stopu, što znači da će poskupeti i y evro indeksirani krediti koji su sa valutnom klauzulom i to su obično stambeni dugoročni krediti,“ kaže naš sagovornik.
Sve ovo znači i da će napominje on poskupeti i krediti za privredu.
„Tako da možemo da kažemo pošto su de paralelno desile obe stvari, pa će poskupeti sve bankarske usluge“ zaključuje on.
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
EKONOMIJA
Šestomesečni euribor sve bliži vrednosti od jedan odsto: Kako to utiče na rate kredita?
On dodaje da je stvar poslovne politike svake banke koliko će izraziti svoju kamatnu stopu jer ne moraju sve banke da ovu odluku NBS prenesu linerano.

Banke će same odlučiti o visini

„Ono što se kaže jedan prema jedan, nego mogu malo manje ili više od ta tri odsto ali ne bih ulazio u to za koliko tačno,“ kaže naš sagovornik.
Miroslav Jovanović, profesor međunarodne ekonomije na Univerzitetu u Ženevi, kaže da dve stvari utiču na to kako će ovo da se odrazi na kredite.
„Prvo zavisi od toga kakva ugovor imate sa bankom – da li je on sa fiksnom kamatnom stopom što znači da vam kamata neće skakati a ako je sa promenljivom, onda će rata kredita biti uvećana,“ objašnjava on.
On podseća da je naša centralna banka vezana poslovanje za evro tako da mi „de jure“ nemamo ali imamo „de fakto“ evro u Srbiji.
„Mi bismo trebali da vodimo neku našu politiku a to je da nemamo fiksni kurs za evro već promenljiviji jer imamo preterano mnogo uvoza i klizajući kurs na dole bi poskupeo uvoz što znači da bi ga bilo manje i tako davao podsticaj izvozu,“ smatra Jovanović.
Donoseći ovakvu odluku, Izvršni odbor NBS obezbeđuje, piše u njihovom saopštenju kontinuitet umerenog pooštravanja monetarnih uslova, čime se na adekvatan način reaguje na pojačane inflatorne pritiske, ne ugrožavajući pri tom dalji rast privredne aktivnosti.
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
EKONOMIJA
Hoće li povećanje kamata na kredite uticati na prodaju stanova u Srbiji
Podsetimo, do sada je NBS tri puta, u aprilu, maju i junu povećavala kamatnu stopu za po 0,50 odsto, dok se Izvršni odboru u julu odlučio na povećanje od 0,25 procenata. Pošto se kamatne stope kredita u dinarima ravnaju u odnosu na nju, podizanje ove kamate uticalo je na rast cene kredita u domaćoj valuti, ali i dozvoljenog minusa i kreditnih kartica. NBS je prvi put posle nekoliko godina, 7. aprila povećala kamatnu stopu sa 1, na 1,5 odsto.

Najviša i najniža kamatna stopa

Što se tiče Evropske centralne banke ona se prvi put posle 11 godina, odlučila na podizanje kamatnih stopa u julu kada je povećala kamatne stope za 0,5 procentnih poena i planira nova povećanja ove godine. Povećanje kamatnih stopa uobičajeni je vid borbe protiv inflacije koja je u junu u evrozoni iznosila 8,6 posto. Zbog toga se očekivalo da će i NBS to ispratiti.
Kredit – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
EKONOMIJA
NBS: Veće kamatne stope za stanovništvo u drugom kvartalu
Referentna kamatna stopa u postupku sprovođenja monetarne politike ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu, odnosno koridor kamatnih stopa, utvrđuje prema visini te kamatne stope.
Referentna kamatna stopa je najviša, odnosno najniža kamatna stopa koju Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja repo transakcija prodaje, odnosno kupovine hartija od vrednosti. Visina referentne kamatne stope utvrđena je Odluka o visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.
Prema visini referentne kamatne stope utvrđuje se koridor kamatnih stopa, odnosno najviša i najniža kamatna stopa Narodne banke Srbije u sprovođenju operacija na novčanom tržištu. Kamatna stopa na kreditne olakšice, krediti za održavanje dnevne likvidnosti, najviša je kamatna stopa, a kamatna stopa na depozitne olakšice, deponovana sredstva banka kod NBS su najniža kamatna stopa Narodne banka Srbije u pomenutim transakcijama.
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Udeo problematičnih kredita u Srbiji smanjen na 3,6 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala