Udeo problematičnih kredita u Srbiji smanjen na 3,6 odsto

© Wikipedia / PedjaNbgNarodna banka Srbije
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Pratite nas
Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u Srbiji ne samo da nije povećano tokom pandemije, već je dodatno smanjeno i trenutno iznosi 3,6 odsto.
To je danas izjavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na prezentaciji avgustovskog Izveštaja o inflaciji.
Podsetivši da NBS, za razliku od pojedinih centralnih banaka u regionu, nije povećavala referentnu kamatu, Tabakovićeva je ocenila da su povoljni uslovi zaduživanja na domaćem tržištu nastavili da podstiču kreditnu aktivnost, uz dalji rast učešća dinarskih kredita u ukupnim kreditima.
"Na rast kreditiranja ukazuje iznos novoodobrenih kredita privredi i stanovništvu, koji je tokom šest meseci ove godine bio na nivou iz istog perioda 2019, dok je u odnosu na prvu polovinu 2020. godine veći za četvrtinu", rekla je guvernerka.
Precizirala je da je referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 1,0 odsto, što je, kako naglašava, njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, i za 1,25 procentnih poena niži u odnosu na nivo na kojem je bila pre izbijanja pandemije.
"Zahvaljujući cenovnoj i finansijskoj stabilnosti, u čijoj osnovi je i relativna stabilnost deviznog kursa, očuvano je poverenje u domaći finansijski sistem, o čemu svedoči dinarska štednja stanovništva koja je premašila nivo od 100 milijardi dinara, čime dodatno doprinosimo procesu dinarizacije u Srbiji", navela je ona.
Posebno je apostrofirala uključivanje dinarskih državnih obveznica u renomirani indeks JP Morgan 30. juna.
"Nakon uključivanja u ovaj indeks, zahvaljujući širenju baze stranih investitora koji ulažu u dinarske državne obveznice, prinosi na sedmogodišnju, 10-godišnju i 12-godišnju dinarsku obveznicu Republike Srbije na sekundarnom tržištu smanjeni su tokom jula za oko 30 baznih poena", rekla je Tabakovićeva.
Po tom osnovu, kaže, u narednom periodu može se očekivati dodatno smanjenje troškova servisiranja javnog duga, a time i niža cena zaduživanja privatnog sektora.
Tabakovićeva je na kraju poručila da će prioritet monetarne politike NBS u narednom periodu ostati očuvanje postignute cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem privrednom rastu i stvaranju povoljnog investicionog ambijenta, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala