- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski general: Ruske snage u Idlibu likvidirale preko 20 visokorangiranih članova „Al-Nusre“

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSnage sirijske armije na položajima naspram Nusra fronta u predgrađu Alepa
Snage sirijske armije na položajima naspram Nusra fronta u predgrađu Alepa - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
U napadu Vazdušno-kosmičkih snaga u Idlibu likvidirano je preko 20 visokorangiranih članova „Al-Nusre“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), odgovornih za obuku terorista i finansiranje grupe, saopštio je zamenik rukovodioca ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji general-major Oleg Jegorov.
On je istakao i da je usled napada Vazdušno-kosmičkih snaga na kamp ekstremista u Idlibu 8. septembra likvidiran lider grupe „Katiba Tavhid“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), umešan u terorističke akte u Siriji.
„Prema informacijama, u napadu VKS Rusije na kamp ekstremista u provinciji Idlib 8. septembra likvidiran je lider ilegalne oružane formacije ‘Katiba Tavhid Val-Džihad’ Sirožidin Muhtarov Zijavutdinovič (nadimak ‘Abu Saloh’), koji je učestvovao u organizaciji terorističkih akata na vladine snage i civilne objekte u Siriji“, rekao je Jegorov na brifingu.

Sukob u Siriji i Astanski format

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) u Siriji i Iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.
Od 2017. godine u Nur-Sultanu vode se pregovori, poznatiji kao Astanski format, po ranijem nazivu glavnog grada Kazahstana. U januaru 2018. godine Soči je bio domaćin kongresa nacionalnog dijaloga Sirije, koji je bio prvi pokušaj od početka sukoba da se okupi širok sastav učesnika. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o stvaranju ustavnog komiteta koji deluje u Ženevi i čiji je glavni zadatak priprema ustavne reforme.
Ministri inostranih poslova Rusije i Sirije, Sergej Lavrov i Fejsal Mikdad - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
RUSIJA
Lavrov: Ne smeju se dopustiti nova vojna dejstva na severu Sirije
Ruski helikopter Mi-35 obleće aviobazu Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Odbijen napad dronovima na rusku bazu Hmejmim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala