- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ne smeju se dopustiti nova vojna dejstva na severu Sirije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistri inostranih poslova Rusije i Sirije, Sergej Lavrov i Fejsal Mikdad
Ministri inostranih poslova Rusije i Sirije, Sergej Lavrov i Fejsal Mikdad - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Dogovor o Siriji, postignut 19. jula na samitu lidera Rusije, Turske i Irana u Teheranu, u okviru astanskog formata, ispunjavaju se u punom obimu, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka sa sirijskim kolegom Fejsalom Mikdadom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Na samitu u Teheranu 19. jula usvojena je zajednička izjava trojice predsednika, to je otvoreni dokument i u njemu je precizno potvrđeno poštovanje suvereniteta, teritorijalne celovitosti Sirije, nedopuštanje bilo kakvih dejstava koja bi dovela do zaoštravanja separatističkih težnji i drugih koraka koji narušavaju Rezoluciju 2254 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija smatra da je nedopustiv početak novih vojnih dejstava na severu Sirije u kontekstu pripreme Turske za novu vojnu operaciju u tom regionu.
„Glavno je da se ne dozvole nekakva vojna dejstva. Treba se dogovarati posredstvom diplomatskih kanala na osnovu onih političkih principa koji su i ranije postojali u odnosima Sirije i Turske“, rekao je Lavrov.
Ruski ministar je naglasio da se Moskva već godinama bavi normalizacijom odnosa Turske i Sirije kao učesnik astanskog formata (Rusija, Iran, Turska).
Novi, 19. međunarodni sastanak o Siriji u tom formatu biće, prema njegovim rečima, održan u kazahstanskoj prestonici do kraja ove godine.
Lavrov je, takođe, podsetio da je Rusija odlučno osudila napade Izraela na teritoriju Sirije, odnosno na aerodrom u Damasku, koji je bombardovan 10. juna, a potom i na luku Tartus, te da je zatražila da se poštuju norme međunarodnog prava.
Rusija, kako je naglasio Lavrov, zahteva od Izraela „da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN i da, pre svega, poštuje suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirijske Arapske Republike.

Uskoro novi sastanak Lavrova s iranskim kolegom

Šef ruske diplomatije je, takođe, rekao da će se uskoro ponovo sastati s iranskim kolegom Huseinom Amirom Abdolahijanom.
Na samitu u Teheranu 19. jula usvojena je zajednička izjava trojice predsednika (Rusije, Irana i Turske)... Mi, naravno, posvećujemo pažnju onim praktičnim koracima koji su neophodni da bi se potpuno ispunili sporazumi naših lidera. Ta tema je, prirodno, bila jedna od glavnih tokom nedavne posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Rusiji, kada je detaljno razgovarao s predsednikom Rusije. Ta ista tema će biti i jedna od centralnih tokom mog novog sastanka s ministrom inostranih poslova Irana, koji bi trebalo uskoro da bude održan“, rekao je Lavrov.
Sirijski vojnici na granici sa Jordanom u provinciji Dera - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
Sirija može postati arena za sukob Irana i Izraela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala