- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ko nam dođe sa „Ekskaliburom“ stradaće od „Krasnopolja“

© Sputnik / Oksana Džadan / Uđi u bazu fotografijaHaubica M777
Haubica M777 - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Najpreciznije američke navođene projektile „Ekskalibur“, koje je Pentagon tajno isporučio Kijevu, neisplativo je obarati PVO sistemima, pošto je protivraketa skuplja od tog američkog projektila. Međutim, ruski vojni eksperti upozoravaju: „Ko nam dođe sa ‘Ekskaliburom’ stradaće od ‘Krasnopolja’“.
Oružane snage Rusije imaju na raspolaganju artiljerijski projektil „Krasnopolj“, koji je inferiorniji po dometu, ali precizniji, te ruska vojska uspešno uništava lansere „Ekskalibura“ - haubice M777.
Informaciju o isporučivanju projektila Kijevu objavila je američka novinska agencija „Blumberg“, pozivajući se na „budžetska dokumenta koja ranije nisu objavljivana“, a kasnije je to potvrdio i list „Politiko“. Od proleća, ukrajinske oružane snage su dobile oko hiljadu ovih projektila i ima nagoveštaja da je tim navođenim artiljerijskim projektilima gađan i Antonovski most u Hersonu.
"Tim informacijama treba verovati, makar samo zato što su ti projektili i ranije isporučivani Ukrajini. Te projektile mogu da ispaljuju američke haubice M777 i francuski topovi. To je prilično univerzalna municija. Uzgred, imaju ogromnu cenu – jedan projektil košta više od 100 hiljada dolara“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Podberjozkin.
Ekspert je dodao da je taj projektil, dometa većeg od 40 kilometara, skupo i ozbiljno oružje. Dok je ranije bilo moguće odstupanje od cilja od deset metara, njihova najnovija modifikacija može se koristiti sa velikom preciznošću na velikim udaljenostima.
Ukrajina je dobila oko hiljadu tih projektila, što je značajno povećanje njene ofanzivne moći.
"Njihov aktivno-reaktivni domet je do 90 kilometara, koriste gasnoturbinski motor, koji se pali tokom leta. Preciznost je povećana do tri metra, između ostalog i zahvaljujući GPS-u", dodao je Podberjozkin.
© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaPreciznost ruskih haubica, među kojima je i "Krasnopolj", dostigla je nivo bez presedana od 96 odsto
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Preciznost ruskih haubica, među kojima je i "Krasnopolj", dostigla je nivo bez presedana od 96 odsto

Pentagon izdvaja milione dolara

Američki zvaničnici zaobilaze pitanja o „Ekskaliburu“, uprkos ranijim izveštajima da je u toku planiranje njegove isporuke te da je granata već bila u upotrebi u Ukrajini.
Pentagon će na naručenu partiju „Ekskalibura“ potrošiti 92 miliona dolara iz dodatnih sredstava koje je odobrio Kongres kao podršku međunarodnim naporima za suprotstavljanje Rusiji u Ukrajini, uprkos tome što je Moskva više puta upozoravala da isporučivanje zapadnog oružja Kijevu samo produžava sukob, a da transport tog oružja postaje legitimna meta ruske vojske.
Ovo satelitski navođeno oružje prvi put je korišćeno u Iraku 2007. godine prilikom napada i ubistva vođe ćelije terorističke organizacije „Al kaide“ Abu Juraha i njegovih saradnika.
Podberjozkin navodi da takvi projektili mogu „ozbiljno da otežaju situaciju ruskim oružanim snagama“. Međutim, oni „nisu odlučujući faktor u oružanoj borbi", naglasio je on.
„Uostalom, ovde ne ratuju granate, pa čak ni artiljerija, već se bore ljudi koji ih kontrolišu, to su, pre svega, obaveštajci, baterijski oficiri, nišandžije i drugi. Inače, prema nekim informacijama, upravo su ti projektili su zbog nepravilnog korišćenja izazvali razne probleme oruđu iz kojih su ispaljivani, posebno nemačkim haubicama“, rekao je ekspert.
Analitičari navode da rad sa haubicama M777, koja ispaljuje „Ekskalibure“, zahteva kvalifikovan kadar, te da je teško da je Pentagon imao vremena da obuči Ukrajince za samo nekoliko meseci, dok je ruski ratni izveštač Aleksandar Koc još u julu javio da posadama haubica M777 komanduju američki oficiri.

Ruski „Krasnopolj“ protiv američkog „Ekskalibura“

Takođe, prošlog meseca je objavljeno da Zapad naglo smanjuje ispruke oružja Ukrajini, dok ukrajinski „Forbs“ navodi da su najviše pale isporuke artiljerijskog oruđa - ako su u aprilu Oružane snage Ukrajine dobile 90 haubica M777, u julu – nisu dobili nijednu.
Eksperti ocenjuju da je taj pad posledica dve okolnosti - cene same haubice koja košta oko četiri miliona dolara, kao i velikog broja uništenog oruđa, koje je za ruske snage laka meta.
Podberjozkin istovremeno ocenjuje da će ukrajinska vojska imati problema sa upotrebom ovog naoružanja.
"Moja tačka gledišta je da smo faktički ‘samleli‘ profesionalni sastav Oružanih snaga Ukrajine. Kvalifikovane artiljerce je nemoguće obučiti za dva ili tri meseca, čak ni za pola godine. Može se, naravno, čak i majmun naučiti da ubacuje municiju, ali od toga neće biti koristi. Zbog toga će, sasvim sigurno, biti problema sa upotrebom ovog oružja“, smatra ekspert.
Ruski eksperti navode da se ruska vojska uspešno nosi sa takvim naoružanjem i može lako može da uništi same lansere – haubice M777 kalibra 155 milimetara, što u stvari ruske trupe i rade.
Oružane snage Rusije imaju na raspolaganju približni pandan „Ekskaliburu“ - artiljerijski projektil „Krasnopolj“, koji mogu da koriste samohodne i vučne haubice kalibra 152 milimetara. Iako manjeg dometa, „Krasnopolj“ je precizniji od „Ekskalibura“. Može da uništi ciljeve iz prvog „hica“, a preciznost najnovije modifikacije je najmanje 95 odsto.
Falinka američkih „satelitskih” projektila je u tome što one ne mogu da gađaju ciljeve u pokretu, dok „Krasnopolj” gađa oklopnu tehniku i ciljeve na vodi i pri njihovom kretanju.
Još jedan minus „Ekskalibura“ je što koristi inercijalni sistem navođenja sa satelitskom korekcijom i, za razliku od ruskih projektila, nema bojevu glavu za samostalno navođenje, a savremena sredstva elektronskog ratovanja su sposobna da relativno lako ometaju signale satelitskog navigacionog sistema.
Ruski eksperti zaključuju da „Krasnopolj“ značajno povećava efikasnost ruske artiljerije, omogućavajući joj da precizno uništi oklopna vozila, višecevne bacače raketa i sisteme protivvazdušne odbrane neprijatelja.
Avion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
Kako visokoprecizno oružje pomaže ruskoj vojsci u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala