- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Instrukcije EK: Odbiti ili poništiti vizu Rusima u slučaju opasnosti po bezbednost

Šengenska viza - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Evropska komisija objavila je instrukcije za države-članice u vezi sa izdavanjem viza ruskim državljanima posle 12. septembra, kada na snagu stupa suspenzija Sporazuma o viznim olakšicama.
Između ostalog, EK preporučuje državama-članicama EU da odbiju da izdaju vize državljanima Rusije ili da ih ponište u slučaju da postoji opasnost po bezbednost.
„Uzimajući u obzir povišen stepen opasnosti o bezbednost konzularne službe dužne su da izvrše detaljnu proveru rizika. To može da dovede do toga da viza bude odbijena ili poništena ranije odobrena viza“, navodi se u dokumentu.
Jedna od preporuka glasi i da se zahtevi ruskih državljana za izdavanje turističke vize obrađuju u „neprioritetnom režimu“.
Kako objašnjavaju u EK, u uslovima nedovoljnog broja radnika u konzularnim službama i zahteva za detaljnije provere, odluke o vizama se mogu donositi u roku od 45 dana umesto uobičajenih 15.
Takođe, ne preporučuje se izdavanje viza za više ulazaka i na duži vremenski period.
Podsetimo, Evropski savet je ranije danas konačno potvrdio odluku o suspenziji Sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom. Nakon što odluka stupi na snagu 12. Septembra prema Rusima će se primenjivati opšta pravila za izdavanje viza: izdavanje vize plaćaće se 80 evra, biće neophodni dodatni dokumenti prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vize, a rok razmatranja zahteva će se produžiti.
Pasoš Ruske Federacije na mapi i putne karte - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Zabranom ulaska ruskih državljana u baltičke zemlje - EU „zaključava kavez iznutra“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala