- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zaharova: Zabranom ulaska ruskih državljana u baltičke zemlje - EU „zaključava kavez iznutra“

© Fotolia / Mixa75Pasoš Ruske Federacije na mapi i putne karte
Pasoš Ruske Federacije na mapi i putne karte - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je odluku baltičkih zemalja o ograničenju ulaska ruskih državljana u Estoniju, Litvaniju, Letoniju i Poljsku preko granica Rusije i Belorusije, rekavši da ovakvim postupcima Evropska unija „zaključava kavez iznutra“.

„Najokoreliji neprijatelji Rusije u Evropskoj uniji, pre svega baltičke zemlje, koje se nisu zadovoljile obustavom važećih sporazuma, otišle su korak dalje. Sada na nacionalnom nivou zabranjuju ruskim državljanima da prelaze njihove granice. Rezultat toga je da Evropska unija jednostavno zaključava svoj kavez iznutra i samoizoluje se kako od Rusije, tako i od ostalog sveta, otežavajući poslovnu i privatnu komunikaciju među narodima na evropskom kontinentu, na prostoru Evroazije, kršeći principe slobode kretanja, koji su bili utvrđeni u dokumentima OEBS-a“, istakla je Zaharova tokom brifinga.

Ona je dodala da se ograničenjima na ulazak ruskih državljana u baltičke zemlje „krše svi principi međunarodnog prava“.
Prema njenim rečima, Moskva će odgovoriti na ovu odluku baltičkih zemalja, odgovor će biti promišljen, pošto ne planira da se zatvara prema stanovnicima Evropske unije.
Ona je dodala da će odgovor biti u skladu sa interesima Rusije i njenog naroda.

Svi koji žele da posete Rusiju i svojim očima se uvere u njenu kulturno-istorijsku originalnost, moći će to da urade, naglasila je Zaharova.

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova Letonije saopštilo da su Viljnus, Riga i Talin postigli sporazum o ograničenju ulaska Rusa preko granice između Rusije i Belorusije.
Kako su naveli u Ministarstvu, ova zabrana se neće odnositi na: diplomatske delegacije, vozače kamiona i na građane koji prelaze granicu zbog humanitarnih i porodičnih razloga.
Ministri šefova diplomatija EU su 1. septembra na neformalnom sastanku u Pragu doneli odluku da obustave Sporazum o olakšicama za izdavanje viza između Rusije i EU, ali je izdavanje viza mnogo duže, složenije i skuplje. Dogovorili su se da Estonija i druge zemlje koje se graniče sa Rusijom mogu da ograniče ulazak Rusa na nacionalnom nivou.
Pasoš Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
Rusima će biti teže da dobiju šengensku vizu: Kakva ograničenja uvodi EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala