- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska: Ministri energetike EU nisu doneli odluku o ograničenju cena ruskog gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Ministri energetike zemalja Evropske unije na današnjoj sednici nisu doneli odluku o određivanju maksimalne cene gasa, ograničili su se na političke sporove, izjavio je mađarski ministar za spoljne poslove i ekonomske odnose sa inostranstvom Peter Sijarto. On je dodao da Evropa neće još dugo izdržati antiruske sankcije.

Danas nije doneta odluka, postojao je samo politički spor koji je poslužio kao putokaz za Evropsku komisiju. Trenutno očekujemo da će u naredne dve nedelje ne samo zemlje članice, već i Evropska komisija istupiti sa pismenim, realnim predlozima“, rekao je Sijarto mađarskim novinarima nakon sednice.

Neuspeh antiruskih sankcija

Sijarto je izjavio da je od predstavnika Evropske komisije tražio odgovor na pitanje koliko dugo Brisel namerava da se drži sankcione politike prema Rusiji, pošto Evropa to neće dugo izdržati i da je to potpuno u suprotnosti sa interesima EU.
Zvaničnik je naglasio da kada je Brisel otpočeo sankcionu politiku očekivao je da će ona biti uspešna, ali je ispalo „sasvim drugačije, sankcije su se pokazale kao neuspešne.
On je istakao da odgovor nije dobio.
Agencija Rojters je ranije, pozivajući se na dvojicu neimenovanih diplomata EU, prenela da predlog nije naišao na širu podršku ministara energetike EU na današnjem sastanku.
Jedan od sagovornika agencije je naveo da Evropska komisija mora da iznese predlog koji će „doprineti smanjenju cena za celokupan gas, ali da istovremeno ne dovede u opasnost isporuke tog energenta u Evropu“.
Ranije je saopšteno da će ministri energetike zemalja Evropske unije na vanrednom zasedanju 9. septembra razmotriti dodatne mere Evropske unije za smanjenje cena energenata.
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
RUSIJA
Ruski gas izazvao podelu u EU: Kako ograničiti cenu, a ne naljutiti Moskvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala