- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Pošalji Ismailu“: Izuzetno redak papirus star 2700 godina vraćen u domovinu

CC BY-SA 2.0 / Dennis Jarvis / Svici sa mrtvog mora
Svici sa mrtvog mora - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Izraelska uprava za antikvitete otkrila je u SAD papirus star 2.700 godina, koji se uklapa u kolekciju starih svitka sa Mrtvog mora, a zatim je vraćen u domovinu – Jerusalim. Beleška pisma glasi: „Pošalji Ismailu“.
Putem paleografskih metoda i metoda datiranja ugljenika-14, istraživači su utvrdili tačnu era i istoričnost papirusne beleške, napisane na paleohebrejskom jeziku korišćenim tokom ere Prvog hrama i sastoji se od četiri reda.
Ovaj fragment je dimenzija 4h5 centimetara i pridružuje se kolekciji od druga poznata savremena fragmenta papirusa na hebrejskom.
Govoreći o poruci prenesenoj u pismu, direktor odeljenja za svitke u Judejskoj pustinji Džo Uziel pri Upravi za antikvitete, rekao je za AFP: „Ne znamo tačno šta je poslato i gde.“
Nazvavši nedavno otkrivenu papirusnu belešku „jedinstvenom i izuzetno retkom“, zamenik direktora Jedinice za prevenciju krađe Iton Klajn objasnio je da su tokom gvozdenog doba Jevreji koristili komade gline da bi zapisivali male beleške. Dok je životinjska koža korišćena za spise, papirus (materijal sličan debelom papiru koji se u drevnim vremenima koristio kao površina za pisanje) bio je rezervisan za zvaničnu prepisku, piše međunarodni Sputnjik.
.Dokument je vraćen u Jerusalim iz Sjedinjenih Država nakon što je slučajno pronađen.
Istraživači su navodno pronašli papirusnu poruku kod čoveka u državi Montana. Poruka je pronađena u vlasništvu muškarca koji ju je nasledio od svoje majke i visila je na zidu kuće. Dokument je bio kupljen ili ga je poklonio 1965. Džozef Saad, kustos tadašnjeg Palestinskog arheološkog muzeja i legendarnog trgovca antikvitetima iz Vitlejema Halila Iskandera Kandua.
Rečeno je da je 1965. žena možda kupila ili dobila papirus na poklon od Saada koji ju je, zauzvrat, dobio od Kandua. Prema Klajnovoj istrazi, Kandu ga je najverovatnije kupio od beduinskog plemena koje ga je pronašlo u pećini Judejske pustinje u Izraelu.
Kumranski rukopisi, svici sa Mrtvog mora - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2020
Tajna poruka na najstarijem zapisu Biblije: Još jedna misterija svitaka sa Mrtvog mora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala