Tajna poruka na najstarijem zapisu Biblije: Još jedna misterija svitaka sa Mrtvog mora

© AFP 2023 / Gali TibbonKumranski rukopisi, svici sa Mrtvog mora
Kumranski rukopisi, svici sa Mrtvog mora - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Četiri fragmenta svitaka sa Mrtvog mora, poznatih i kao Kumranski rukopisi, za koje se ranije mislilo da su prazni, sadrže skrivenu poruku koja je tek sada otkrivena. Kumranski rukopisi najstariji su sačuvani zapis hebrejske Biblije, a nastali su oko 100. godine pre nove ere.

Detaljno snimanje ovih fragmenata otkrilo je na njima slova, čak i uočljive reči, piše „Lajv sajens“. Otkriće je nastalo gotovo slučajno, kada je Džoan Tejlor, profesorka na Kraljevom koledžu u Londonu, uveličavanjem primetila hebrejsko slovo L na jednom od njih.

Svemogući bog, Knjiga postanja, Biblija. - Sputnik Srbija
Novo naučno otkriće potvrdilo biblijsku istinu

Tejlor kaže da je prvo mislila da joj se pričinjava, ali je onda pomislila kako možda i drugi fragmenti za koje se misli da su prazni, zapravo imaju izbledela slova.

Daljim istraživanjem otkriveno je da jedan od četiri fragmenta sadrži četiri linije teksta, sa 15 ili 16 kompletno ili delimično sačuvanih slova.

Potpuno je uočljiva jedna reč, „šabat“ i ona, ali i druga slova mogle bi biti ključ koji rešava misteriju ove tajne poruke — da se radi o biblijskoj knjizi proroka Jezekilja.

© Foto : Wikipedia/Javno vlasništvoRukopisi su nađeni u Kumranskim pećinama, ali njihovo poreklo i kako su se tu zatekli, nije potpuno jasno
Tajna poruka na najstarijem zapisu Biblije: Još jedna misterija svitaka sa Mrtvog mora - Sputnik Srbija
Rukopisi su nađeni u Kumranskim pećinama, ali njihovo poreklo i kako su se tu zatekli, nije potpuno jasno

Da bi videla slova na fragmentima, od kojih su neki dugi samo jedan centimetar, morala je da koristi posebnu tehniku multispektralnog fotografisanja, koja se izvodi uz pomoć svetlosti različitih talasnih dužina, kao što su infracrveni ili elektromagnetski spektar. Tako je otkriveno da četiri fragmenta nisu prazna, već sadrže tekst na hebrejskom ili aramejskom.

Isus Hrist - Sputnik Srbija
Arheolozi otkrili moguće mesto pojave Isusa Hrista posle Vaskrsenja

Svici sa Mrtvog mora imaju više od 900 rukopisa, za koje se veruje da ih je napisala drevna jevrejska sekta Esena. Pošto su otkriveni u Kumranskim pećinama na Zapadnoj obali 1946. godine, do sada su detaljno proučeni i na njima su nađene verzije hebrejske Biblije, kalendari, astronomski zapisi i društveni zakoni.

Za ove rukopise se već godinama vezuju brojne misterije, a otkriveno je da su neki, koji su kasnije pronađeni, falsifikati. Međutim, ovi koji su proučavani u poslednjem eksperimentu, pripadaju originalnim zapisima, nađenim iskopavanjem u Kumranskim pećinama i nisu stigli preko „tržišta“ antikviteta.

© AFP 2023 / Gali TibbonNa fragmentima je uočljiva reč „šabat“ i pretpostavlja se da je reč o zapisu iz Knjige proroka Jezekilja
Tajna poruka na najstarijem zapisu Biblije: Još jedna misterija svitaka sa Mrtvog mora - Sputnik Srbija
Na fragmentima je uočljiva reč „šabat“ i pretpostavlja se da je reč o zapisu iz Knjige proroka Jezekilja

Fragmenti o kojima se radi u ovom istraživanju, stigli su u Englesku kada ih je vlada Jordana, kojoj su pripadali, 1950. godine poklonila Ronaldu Ridu sa Univerziteta „Lids“ da bi ih ispitivao. Sve do danas mislilo se da su prazni, pa su na njima rađena proučavanja fizičkog i hemijskog sastava.

Ovo nije prvi put da su otkriveni natpisi na fragmentima Kumranskih rukopisa, za koje se mislilo da su prazni, jer je jedno takvo otkriće obelodanjeno 2018. godine.

Eksplozija hidrogenske bombe - Sputnik Srbija
Da li je u nuklearnoj eksploziji koja je razorila Bliski istok pre 3.700 godina izgorela i Sodoma

Naučnici nisu jedinstveni u stavu kako su se rukopisi našli u Kumranskim pećinama, niti koje je njihovo jasno poreklo.

Dok jedni naučnici tvrde da su ih napisali Eseni, drugi smatraju da su rukopisi nastali na različitim krajevima Bliskog istoka, te da su sakriveni u pećinama kako ne bi bili uništeni u ratu. Čak su postojale i teorije da su autori ovih spisa prvi hrišćani, te da se u njima nalaze i delovi Novog zaveta, a ne samo Starog.

Na njima su otkriveni zapisi na hebrejskom, aramejskom, nabatejskom, ali i grčkom jeziku. I otkriveni su sasvim slučajno, kada ih je pronašao jedan lokalni pastir.

Takođe, oko vlasništva nad rukopisima spore se Jordan, Izrael i Palestina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala