- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc izgubio kontrolu u Bundestagu /video/

© AP Photo / Markus SchreiberOlaf Šolc
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc, poznat po odmerenim i hladnokrvnim nastupima, pokazao je potpuno drugačije lice prilikom žestoke rasprave o energetskoj krizi i rastu cena energenata u donjem domu nemačkog parlamenta u sredu.
U jednom trenutku se zahuktala rasprava o budžetu, jer je čelnik glavne opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc optužio Šolca i njegove koalicione partnere da su izneverili nemački narod zbog inflacije i energetske krize.
To je razljutilo Šolca da je izgubio prisebnost pa je strastveno, gestikulirajući rukama, kritikovao bivšu vlast.

„Nemojte potcenjivati našu zemlju, ne potcenjujte građane ove zemlje“, rekao je povisujući ton u Bundestagu.

Uzvratio je da je upravo CDU-ova vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel ostavila Nemačku u nezavidnom položaju. Optužio je CDU-ovu administraciju da aktivno blokira razvoj obnovljivih izvora energije.
Ministarstva koja kontrolišu demohrišćani nisu smatrala da je problem što su nam skladišta gasa bila prazna prošle godine, dodao je Šolc.
„Mi smo izmenili zakone i propise kako bi se to promenilo. Čak ni iz opozicije nisu uspeli da vlastiti neuspeh svale na novu Vladu. Mi smo to već rešili, pre nego što su uopšte shvatili da problema ima. To je istina o kojoj moramo razgovarati“, rekao je on, preneo je „Jutarnji list“.
Šolc je u nedelju predstavio treći paket pomoći vredan 65 milijardi evra, koji bi trebalo da obuhvati što veći broj Nemaca.
Između ostalog, predviđa se ograničenje cena električne energije, koja podrazumeva da potrošači dobiju fiksnu količinu električne energije po ceni koju određuje država.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala