- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vostok 2022“ – ozbiljan signal koji Rusija, Kina i Indija šalju Americi

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografija"Vostok-2022"
Vostok-2022  - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Navodi zapadnih medija da učešće rezervista u manverima „Vostok-2022“ ukazuje na kadrovske probleme u ruskoj vojsci su „čista spekulacija“, kažu ruski eksperti, ističući istovremeno da su te vežbe, u kojima učestvuju Rusija, Kina i Indija, globalni događaj i ozbiljan signal SAD koje pokušavaju da destabilizuju situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu.
Čak i zapadni eksperti konstatuju da ove vojne vežbe, u kojima učestvuje preko 50.000 vojnika, pokazuju da Rusija nije izolovana u međunarodnoj areni, uprkos svim naporima Zapada.
Spisak zemalja-učesnica daleko prevazilazi granice bivšeg Sovjetskog Saveza. U vežbama su angažovane vojske iz 14 država, više od 5.000 komada naoružanja i vojne tehnike, uključujući preko 140 letelica, 60 vojnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila.
Dok Moskva ističe da su ovi manevri odbrambene prirode i da nisu usmereni ni protiv jedne određene države ili vojnih saveza, zapadni mediji ih vide kao demonstraciju tesne vojne saradnje Rusije i Kine zbog podrške Zapada Ukrajini i Tajvanu.
"Nema ništa novo u tome što se rezervisti pozivaju na vežbe. Oni se uvek pozivaju, kod nas je taj proces pojednostavljen - ti ljudi dobijaju određene beneficije na poslu, isplaćuje im se prosečna plata za taj rok i tako dalje. Dakle, sve je u skladu sa zakonodavstvom. Rezervisti učestvuju, između ostalog, u strateškim vežbama koje su na nivou aktuelnih manevara ‘Vostok-2022’ i to je redovna pojava, ali se ne pozivaju na takve manevre masovno. To ima za cilj da rezervisiti održavaju vojna znanja i vojne veštine", kaže ekspert Nikolaj Kostikin.

Saradnja Rusije i Kine „nema granica“

Sedmodnevne strateške komandno-štabne vojne vežbe „Vostok 2022“, koje se završavaju 7. septembra, održane su na sedam poligona ruskog Istočnog vojnog okruga, pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova. Uvežbavana su odbrambena i ofanzivna dejstva, razrađivane različite varijante saradnje između različitih rodova vojske u cilju osiguravanja vojne bezbednosti Rusije i njenih saveznika u istočnom regionu.
© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaČak i zapadni eksperti konstatuju da vojne vežbe "Vostok-2022", u kojima učestvuje preko 50.000 vojnika, pokazuju da Rusija nije izolovana u međunarodnoj areni, uprkos svim naporima Zapada
Vostok-2022  - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Čak i zapadni eksperti konstatuju da vojne vežbe "Vostok-2022", u kojima učestvuje preko 50.000 vojnika, pokazuju da Rusija nije izolovana u međunarodnoj areni, uprkos svim naporima Zapada
U sastavu koalicionih snaga, vojnih kontigenata i posmatrača iz ODKB-a, ŠOS-a i drugih partnerskih zemalja su Azerbejdžan, Alžir, Jermenija, Belorusija, Indija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Laos, Mongolija, Nikaragva, Sirija i Tadžikistan.
Manevri „Vostok“ spadaju među najveće koje organizuje Rusija, a ruski vojni eksperti ocenjuju da izvođenjem ovih vežbi Rusija demonstrira svoju borbenu sposobnost, snagu i moć, s obzirom da je u toku ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, koja zahteva koncentraciju i značajne snage, sredstava i resurse, a Rusija istovremeno izvodi ovako velike vežbe na 10.000 kilometara od zone borbenih dejstava. Time se pokazuje da su ruske Oružane snage u stanju da istovremeno rešavaju različite zadatke i sprovode vojne operacije, čak i na tako udaljenim tačkama.
Osim toga, vežbe „Vostok-2022“ imaju važan vojno-politički aspekt, pošto učešće dva azijska diva - Kine i Indije pokazuje da veliki svetski igrači podržavaju spoljnopolitičku poziciju Rusije.
„Ovo je veliki događaj - obratite pažnju, na tim vežbama učestvuju Indija i Kina i druge zemlje. Pored toga što se razvijaju vojne veštine, ovo je i važan politički momenat. Stoga, sama činjenica da se vežbe održavaju privlači pažnju zapadnih novinara koji pokušavaju da to iskoriste u propagandne svrhe“, dodao je Kostikin.
Očigledno je da je zajedničko učešće Rusije i Kine u ovim vežbama trn u oku Zapada. Saradnja Moskve i Pekinga u sferi bezbednosti privlači pažnju svetske javnosti, posebno otkako su ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping u zajedničkoj izjavi istakli da prijateljstvo dve zemlje „nema granica“ i da u njihovoj saradnji nema „zabranjenih zona“. Obe zemlje suočavaju se sa tenzijama, pritiscima i pretnjama koje dolaze od strane SAD.
Peking je na manevre poslao više od 2.000 vojnika zajedno sa više od 300 vojnih vozila, 21 borbeni avion i tri ratna broda da učestvuju u vežbama, dok kineski mediji ističu da su „ovi manevri prvi u kojima je Kina poslala snage iz tri roda svoje vojske da učestvuju u jednoj ruskoj vežbi“.
Može se reći da su Kina i Rusija u velikoj meri neformalni vojni saveznici, pošto dve zemlje nisu vezane ugovornim obavezama te vrste jedna prema drugoj, ali njihova bliskost i tesna saradnja u svim sferama, uključujući i vojnu, u velikoj meri se objašnjava strategijama obuzdavanja koje Vašington istovremeno sprovodi prema ove dve države.

Azijske države stale uz Rusiju

Osim toga, akcenat se stavlja i na učešće Indije, koja od Rusije kupuje naftu i naoružanje, dok su joj SAD najveći trgovinski partner. Članica je BRIKS-a u kome su i Rusija i njen rival Kina sa kojom ima pogranični teritorijalni spor. Istovremeno, Indija je i deo Kvada sa SAD, Japanom i Australijom – saveza čiji je cilj obuzdavanje Kine.
Nju Delhi je odbio da osudi rusku vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini i da uvede sankcije Rusiji zbog čega se suočava sa američkim kritikama i pritiscima. Američki zvaničnici pretili su Indiji uvođenjem sankcija zbog kupovine ruskog protivvazdušnog sistema S-400 „Trijumf" i drugog ruskog naoružanja, uprkos tome što ta zemlja poslednjih godina blisko podržava aktivnosti Vašingtona i njegovih saveznika na obuzdavanju vojno-političkog uticaja Kine u Pacifiku i Indijskom okeanu.
Indija je sklopila ugovor sa Rusijom o kupovini sistema S-400, a pet kompleta tog sistema Nju Delhi će koštati 5,43 milijarde dolara. Time je Indija postala treći strani kupac sistema S-400, posle Kine i Turske, koja je članica NATO-a.
Po nekim cenama, druga zemlja u svetu po broju stanovnika u svojim vojnim snagama ima preko 60 odsto naoružanja i opreme ruskog porekla, na šta SAD ne gledaju blagonaklono.
Osvrćući se na vojne vežbe „Vostok - 2022“ čak i neki zapadni eksperti priznaju da SAD i njihovi evropski saveznici za šest meseci ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini nisu „postigli skoro nikakav napredak“ u proširenju svoje „koalicije protiv Rusije“. Sa izuzetkom Japana i, donekle, Singapura, velike azijske i evroazijske države ne samo da nisu ušle u tu koaliciju, nego neke od njih čak izgleda da produbljuju veze sa Rusijom.
Voennыe učeniя Vostok-2018 - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
RUSIJA
Vojne vežbe Rusije i Kine – trn u oku NATO i Vašingtona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala