- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vojne vežbe Rusije i Kine – trn u oku NATO i Vašingtona

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVoennыe učeniя "Vostok-2018"
Voennыe učeniя Vostok-2018 - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
Pratite nas
Moskva i Peking jačaju vojnu saradnju kako bi osigurali bezbednost svojih zemalja u uslovima nestabilne vojno-političke situacije u svetu i koordinisali napore, stvarajući tako protivtežu NATO bloku, kažu ruski eksperti komentarišući predstojeće vojne vežbe „Vostok 2022“.
Ove vežbe su veoma važne, posebno u kontekstu geopolitičke konfrontacije i hibridnog rata koji protiv Rusije i Kine vodi kolektivni Zapad, dodaju stručnjaci.
Jačanje rusko-kineske vojne saradnje uz to sugeriše da Moskva i Peking shvataju da pretnje po njihovu bezbednost dolaze iz jednih te istih centara. Što se tiče praktičnog značaja ovih vežbi, pripadnici Oružanih snaga RF i Kine, kao i drugih zemalja koje učestvuju u manevrima, razmenjuju iskustva, jačaju međusobno poverenje, usavrašavaju borbenu spremnost i veštine.
„Strani vojni eksperti ističu opasnost od ovakvih manevara, jer su verovali da će se Amerika u budućnosti obračunati sa Rusijom i Kinom i da ruska i kineska vojska neće moći da sarađuju. Međutim, na vojnim vežbama vojske dve zemlje pokazuju da mogu ne samo da sarađuju i kordinišu akcije, već i da, ako je potrebno, sprovode razne vojne operacije, uključujući i upotrebu strateških snaga, a kada to kažem mislim na nuklearne snage“, kaže ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Strateška komandno-štabna vežba „Vostok 2022“ održaće se u Rusiji u periodu od 30. avgusta do 5. septembra, a u njima će, osim ruske i kineske armije, učestvovati i vojske Indije, Belorusije, Tadžikistana, Mongolije i drugih zemalja.
Manevri će se održati na 13 poligona Istočnog vojnog okruga, a u njima će učestvovati ruske elitne Vazdušno-desantne snage, dalekometna i vojno-transportna avijacija, kao i trupe stranih država. Vežbama će rukovoditi načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF Valerij Gerasimov.
Kina šalje svoju vojsku na vežbe kako bi produbila praktičnu i prijateljsku saradnju sa vojskama drugih zemalja, povećala nivo strateške saradnje sa svim učesnicima i poboljšala sposobnost suprotstavljanja različitim pretnjama, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane, napominjući da to učešće „nema veze sa aktuelnom međunarodnom i regionalnom situacijom“.
CC0 / / Jačanje rusko-kineske vojne saradnje sugeriše da Moskva i Peking shvataju da pretnje po njihovu bezbednost dolaze iz jednih te istih centara
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Jačanje rusko-kineske vojne saradnje sugeriše da Moskva i Peking shvataju da pretnje po njihovu bezbednost dolaze iz jednih te istih centara

Rusija i Kina jačaju vojnu saradnju

U manevrima će biti razrađena upotreba trupa u obezbeđivanju vojne bezbednosti u istočnom regionu. Ruski eksperti kažu da se danas stvara situacija u kojoj dolazi do polarizacije svetskih sila i stvaranja dva suprotstavljena tabora, između ostalog i u Azijsko-pacifičkom regionu. S jedne strane, to su SAD i njihovi saveznici, nova organizacija AUKUS, Južna Koreja i Japan, a sa druge strane se formira savez između Moskve i Pekinga.
Kina poslednjih godina redovno učestvuje u vojnim vežbama u Rusiji, a broj kineskih jedinica u ovim vežbama se stalno povećava. To ukazuje da se saradnja Rusije i Kine u vojnoj oblasti intezivira. To je, po mišljenju eksperata, povezano sa akcijama SAD, koje vode otvorenu neprijateljsku politiku prema Rusiji i Kini. Ocena je i da su strateške komandno-štabne vežbe „Vostok 2022“ signal zapadnim zemljama da su Peking i Moskva spremni da zajednički odgovore na promene vojno-političke situacije u Aziji.
„Reći ću vam da broj vežbi koje izvodimo sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine svake godine raste. U to ne ubrajam, na primer, događaje kao što su Vojne igre u kojima vojnici kineske vojske učestvuju od samog početka. Štaviše, deo tih Igara se održava u Kini. Odnosno, može se sa sigurnošću reći da će ovakva saradnja dovesti do onoga što će postati osnova vojno-političkog saveza od koga se na Zapadu najviše plaše, ali svojim delovanjem, sankcijama doprinose nastanku tog saveza“, ističe ruski ekspert.

Rusko-kineske vežbe „trn u oku“ Vašingtona

Leonkov dodaje da su Rusija i Kina u poslednjih nekoliko godina značajno povećale vojnu saradnju. Kao primer on navodi zajedničke vežbe „Pomorska saradnja“, zatim manevre „Kavkaz“, „Vostok“ na Dalekom istoku i u akvatoriji Tihog okeana i mnoge druge, gde su Kinezi učestvovali bilo kao posmatrači ili dirketni učesnici.
Ministarstva odbrane Rusije i Kine uvek su isticala da su ovi događaji usmereni na jačanje sveobuhvatne strateške saradnje i partnerstva, kao i na produbljivanje praktične saradnje u vojnoj sferi. Istovremeno, Peking i Moskva su više puta naglašavali da razmena vojnog iskustva između Ruske Federacije i Kine nije usmerena protiv trećih zemalja.
Vašington se već oglasio povodom manevara „Vostok 2022“ navodeći da ove vežbe smatra „rutinskim“. Međutim, ruski eksperti su uvereni da će SAD i njihovi saveznici negativno reagovati na nove zajedničke rusko-kineske vežbe, te da će to iskoristiti da optuže dve sile za stvaranje dodatne eskalacije. Ipak, svrha ovih vežbi je drugačija – pre svega, cilj je zaštita njihovih granica i stvoranje određenog uporišta radi bezbednosti Rusije i Kine u budućnosti.
„Razmena iskustava i zajednička borbena obuka približavaju naše Oružane snage i, u slučaju opasnosti, može doprineti boljem borbenom delovanju u što kraćem roku“, zaključio je Leonkov.
Vojni eksperti takođe ističu da su vežbe koje se održavaju u Rusiji i u inostranstvu na ceni, a da su vojnici drugih zemalja veoma zainteresovani za iskustvo koje je ruska vojska stekla u savremenim borbenim uslovima, pre svega u Ukrajini i Siriji.
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Podkast
Amerika započela novu strategiju prema Rusiji i Kini | Prorok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala