- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-72 i blizini Marijupolja - Sputnik Srbija

UŽIVO U Melitopolju i Berdjansku aktivirana PVO; Snage Kijeva masovno granatiraju Energodar

Pratite nas
U toku je 196. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe na severu Hersonske oblasti, međutim, ukrajinska vojska je krenula i u ofanzivu u pravcu Balakleje, Harkovska oblast. Ruska vojska nastavlja da izvodi precizne udare po objektima ukrajinske vojne infrastrukture.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:08 07.09.2022
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Nebenzja: Sednica SB UN – nova etapa u dezinformacionoj kampanji protiv Rusije
23:04 07.09.2022
Balakleja je potpuno pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, borbe se vode na severnoj strani grada, neprijatelj je izbačen sa istočnog dela, saopštio je na svom telegramu predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.
Kako je rekao, Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanose udare na tehniku i avione protivnika .
22:04 07.09.2022
Berluskoni: Mogao bih da budem posrednik u rešavanju sukoba
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da bi zajedno sa bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel mogao da bude posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini.
Govoreći o sankcijama Rusiji, Berluskoni je za televiziju „Rai 1“ izrazio žaljenje i razočaranje što Moskva jača „komunistički totalitarizam Kine“ umesto da se približava Evropskoj uniji.
Bivši premijer je naglasio da ne vidi da Rusija ima ekonomske gubitke zbog sankcija.
„Čini mi se da je apsolutno sposobna da se odupre sankcijama i ograničenjima cena gasa“, rekao je Berluskoni.
21:26 07.09.2022
U Melitopolju je, prema preliminarnim podacima, aktivirana PVO. Čulo se pet eksplozija, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
U Melitopolju je dignuto u vazduh sedište pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, podaci o šteti i žrtvama se još utvrđuju, dodao je Rogov.
Rogov je dodao da je PVO aktivirana i u Berdjansku.
21:15 07.09.2022
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski diplomata: IAEA zna ko granatira Zaporošku nuklearku, ali ne može da to kaže naglas
17:55 07.09.2022
Dan Rusije u Melitopolju - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Istraživanje: Više od polovine stanovnika Zaporoške i Hersonske oblasti želi u sastav Rusije
17:03 07.09.2022
Zelenski razgovarao sa Šolcom
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je razgovarao telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim je pričao o daljem jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine, zahvalivši na potvrdi pružanja makrofinansijske pomoći Kijevu u iznosu od pet milijardi evra.
Takođe su govorili o potrebi za punopravnim programom MMF-a, napisao je Zelenski na Tviteru.
Kasnije je pres služba nemačkog kancelara saopštila da je u telefonskom razgovoru razmatrana priprema za konferenciju o obnovi Ukrajine, koja će biti održana u Berlinu 25. oktobra.
Šolc je, između ostalog, naglasio da „Nemačka neće prestati da podržava Ukrajinu vojno, kao ni politički, finansijski i humanitarno“.
16:58 07.09.2022
Ruska garda je uhapsila 137 lica koja su uključena u aktivnosti neonacističkih organizacija, Službe bezbednosti Ukrajine i ukrajinskih snaga u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, saopštila je pres služba Ruske garde.
Gardisti su takođe pronašli 25 skladišta naoružanja i municije, između ostalog i strane proizvodnje.
Pripadnici specijalnih snaga su zaplenili šest mobilnih protivtenkovskih raketnih sistema „Fagot“, dva mitraljeza velikog kalibra „Vladimirov“, 27 bacača granata, više od 100 jedinica municije za njih, od kojih 40 poljske proizvodnje.
Takođe je pronađeno preko 270 raketa i municije za višecevne raketne bacače, 175 primeraka vatrenog oružja, 258 ručnih granata različitih modifikacija, 11 molotovljevih koktela, preko 65.000 komada municije različitog kalibra, 283 grama narkotika, 189 kilograma TNT-a, tri improvizovane eksplozivne naprave, preko 600 mina i artiljerijskih granata.
16:51 07.09.2022
Ukrajinska vojska dobila je prvih 20 jurišnih bespilotnih letelica „Vormejt“ koje koriste snage Poljske i drugih zemalja-članica NATO-a, izjavio je potpredsednik Vlade Ukrajine Mihail Fjodorov.
Kako je precizirao, preostalih 20 dronova biće isporučeno na front u septembru.
Dronovi „Vormejt“ otkrivaju i uništavaju laka oklopna vozila, sredstva PVO, sredstva za elektronsko ratovanje i sredstva za elektronsko izviđanje protivnika.
16:47 07.09.2022
Hersonska oblast će se pripremati za referendum o ulasku u sastav Ruske Federacije 4. novembra, saopštio je zamenik predsednika vojno-civilne uprave ove oblasti.
16:40 07.09.2022
16:25 07.09.2022
Stalni predstavnici zemalja Evropske unije odobrili su obustavu uprošćenog viznog režima s Rusijom. Konačna odluka o tome biće potvrđena na ministarskom nivou 9. septembra, rekao je Sputnjiku izvor u Evropskoj uniji.
Evropska komisija je danas predstavila tekst predloga i saopštila da odluka može da stupi na snagu 12. septembra, pošto je potvrdi Savet Evrope.
16:13 07.09.2022
Nemačka je predala „neverovatno mnogo“ naoružanja Kijevu iz svojih vojnih rezervi, ali one su sada istrošene, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht.
„Dali smo neverovatno mnogo (naoružanja) iz rezervi Bundesvera, ali ću vam reći potpuno jasno – stigli smo do kraja tih rezervi“, rekla je ministarka i dodala da postoje i „drugi načini da se podrži Ukrajina“, uključujući takozvanu kružnu razmenu, koja podrazumeva da Nemačka zemljama Evropske unije isporučuje najnovije naoružanje u zamenu za staro koje se šalje Ukrajini.
15:25 07.09.2022
Pentagon razrađuje plan dugoročne podrške ukrajinskoj vojsci, uključujući i programe vojne obuke, prenosi Si-En-En.
„Prema rečima trojice predstavnika Ministarstva odbrane SAD, u pripremi je detaljna analiza i razrada načina podrške ukrajinskoj vojsci u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi“, preneo je televizijski kanal.
SAD ne razmišljaju samo o podršci Kijevu tokom ruske specijalne operacije, koja će, kako očekuje Vašington, trajati dugo, nego i u periodu od pet godina nakon njenog završetka, navedeno je u saopštenju.
„Analiza se sprovodi u saradnji s Kijevom i, ako je odobri predsednik SAD Džozef Bajden, to može dovesti do višegodišnje prodaje oružja i stvaranja dugoročnog programa vojne obuke“, navodi televizijski kanal, uz napomenu da bi analiza trebalo da bude završena tokom naredna dva meseca.
15:18 07.09.2022
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da je ukrajinska vlada još u novembru 2021. godine utvrdila strateški dokument pod nazivom „Plan za odbranu zemlje“.
„U novembru prošle godine smo usvojili 'Plan za odbranu zemlje'. To je ogroman, fundamentalni dokument, koji propisuje delatnost svih organa bez izuzetka: ko i kako treba da deluje u situaciji ratnog stanja. Tamo je i veliki odeljak o ekonomiji“, rekao je Danilov.
On je ranije izjavio da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski 2019. godine u Parizu odbio predlog sporazuma „Minsk 3“ i da je još tada ukrajinska vlada počela da se priprema za „veliki rat“. Dokument koji je važio pre početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini je bio „Minsk 2“ – kompleks mera za ispunjavanje odredbi minskih sporazuma i koraka neophodnih za smirivanje sukoba.
15:08 07.09.2022
Moguća obustava rada Zaporoške nuklearke
Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da nije isključena mogućnost potpune obustave rada Zaporoške nuklearne elektrane zbog neprestanog granatiranja koje izvodi ukrajinska vojska.
„Velika je verovatnoća da ćemo danas biti primorani da zaustavimo rad atomske centrale, jer je njen rad nemoguć u ovakvim uslovima. Najverovatnije ćemo preći na rad uz pomoć dizel-generatora. To pitanje još nismo do kraja rešili, ali najverovatnije ćemo morati da donesemo takvu odluku“, rekao je Balicki.
On je dodao da u uslovima neprestanog granatiranja Energodara ljudi nastavljaju da napuštaju taj grad, u kojem žive porodice zaposlenih u nuklearki.
14:31 07.09.2022
Ukrajinska vojska masovno granatira Energodar, a grad je privremeno ostao bez struje, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, kapacitet šesto energetskog bloka Zaporoške nuklearne elektrane je smanjen na 135 do 140 megavata.
12:07 07.09.2022
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Ruske snage su oslobodile važnu stratešku tačku Kodema u Donjeckoj Narodnoj Republici;
- Zbog velikih gubitaka ukrajinska vojska u poslednja 24 časa nije izvodila ofanzivne operacije u području fronta od Nikolajeva do Krivog Roga;
- Uništen komandni centar 24. Mehanizovane brigade u Nikolajevskoj oblasti, ljudstvo i tehnika 46. Aeromobilne brigade u Hersonskoj oblasti;
- Vazdušno-kosmičke snage su uništile skladište municije 406. Artiljerijske brigade ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti;
- Oborena su dva ukrajinska vojna aviona MiG-29 i Su-25.
10:33 07.09.2022
LNR: Za 24 sata likvidirano 45 ukrajinskih vojnika
Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je da je za 24 sata ukrajinska vojska izgubila do 45 ljudi, dva oklopna transportera i dva artiljerijska borbena vozila.
„U proteklih 24 sata je akcijama Narodne milicije LNR-a protivnik izgubio veliki broj vojnika i vojne tehnike. Uništeno je: do 45 vojnika, dva oklopna transportera, četiri jedinice specijalne automobilske tehnike i dva artiljerijska borbena vozila“, navodi se u saopštenju Narodne milicije LNR na Telegramu.
Navodi se i da je tokom 6. septembra očišćeno više od šest hektara teritorije od eksplozivnih naprava koje je ukrajinska vojska ostavila u rejonu Čabanovke i Aleksandrovke, kao i da je ukrajinska vojska izgubila oko 35 vojnika, dva tenka i pet oklopnih transportera.
09:35 07.09.2022
Ukrajinska vojska je tri puta granatirala Novu Kahovku
Ukrajinska vojska je tri puta u raketnom napadu granatirala Novu Kahovku, između ostalog i hidroelektranu u tom gradu.
U granatiranju su oštećeni industrijski objekti koji se nalaze van grada, saopštio je Sputnjiku šef administracije rejona Nova Kahovka Vladimir Leontjev.
„Granatiraju ne samo hidroelektranu, pogođeni su i industrijski objekti van grada. Sinoć su takođe granatirali, a danas je bilo tri jakih napada“, rekao je Leontjev i istakao da nema nastradalih.
Dodao je da u proseku za 24 sata ukrajinska vojska ispaljuje više od 100 raketa na grad i okolinu, kao i da smatra da je za taj novac Zapad mogao da sagradi nekoliko gradova umesto da ga troši na naoružanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala