- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN: Gutereš spreman da pomogne u rešavanju situacije oko Zaporoške nuklearke

© AFP 2023 / RICHARD JUILLIARTSedište Ujedinjenih nacija u Ženevi
Sedište Ujedinjenih nacija u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da pomogne stranama u rešavanju situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje da li Gutereš namerava da poseti Moskvu i Kijev radi pregovora o nuklearki.
„Generalni sekretar će se uključiti (u proces) i biće otvoren (za pomoć stranama) ako shvati da je njegovo učešće neophodno da bi se proces pokrenuo napred“, rekao je Dužarik i dodao da je to pitanje koje Gutereš prati veoma pažljivo.
On je dodao i da Ujedinjene nacije i Rusija održavaju konsultacije u Ženevi o implementaciji izvoza ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.
„Veoma blisko sarađujemo sa Ruskom Federacijom i našim partnerima, pre svega SAD, EU i Velikom Britanijom, po pitanju olakšavanja trgovine ruskim žitaricama i đubrivima na svetskim tržištima. Razgovori se vode na veoma konstruktivan i profesionalan način. Danas je u Ženevi održan sastanak između (predstavnika) Rusije i UN pod pokroviteljstvom (generalnog sekretara Konferencije UN za trgovinu i razvoj) Rebeke Grinspen“, naglasio je Dižarik.
Komentarišući informaciju da Rusija zbog sankcija nije u mogućnosti da organizuje izvoz hrane i đubriva iz svojih luka, Dižarik je rekao da UN polaze od činjenice da je izvoz ruskih žitarica i đubriva komercijalna stvar i da organizacija samo pomaže tom procesu.
„Ovaj dogovor se razlikuje od izvoza žitarica iz Ukrajine, gde možete bukvalno da stojite na obali i prebrojavate brodove. Ovde se radi o olakšavanju trgovinskih transakcija sa privatnim sektorom. Naš posao je u tome da pomognemo u otklanjanju uskih grla, ali ne dobijamo informacije o svakom trgovinskom dogovoru. Naš posao je da olakšamo izlazak ovih proizvoda na tržište“, objasnio je on.
Portparol je dodao da rusku delegaciju na pregovorima u Ženevi o izvozu ruskih proizvoda predvodi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinin.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
RUSIJA
Putin: Zapad je prevario najsiromašnije zemlje - uzeo ukrajinsko žito za sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala