- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad je prevario najsiromašnije zemlje - uzeo ukrajinsko žito za sebe

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Praktično celo žito koje je bilo izvezeno iz Ukrajine završilo je u zemljama EU, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u Vladivostoku.
On je napomenuo da je Rusija, zajedno sa Turskom, učinila sve da ukrajinsko žito bude izvezeno.

„Rezultat: Ako izuzmemo Tursku kao zemlju posrednika, onda se skoro svo žito koje se izvozi iz Ukrajine, šalje ne u zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje, već u zemlje EU. U okviru Svetskog programa za hranu UN, koji i predviđa pružanje pomoći onim državama kojima je to najpotrebnije, bila su natovarena samo dva broda. Naglašavam, samo dva od 87. U njima je bilo izvezeno 60.000 od dva miliona tona. Samo tri odsto je bilo poslato u zemlje u razvoju“, rekao je Putin.

"Možda bi trebalo ograničiti izvoz pšenice iz Ukrajine, o tome ću se posavetovati sa (Redžepom) Erdoganom", dodao je on.
Zapad misli samo na svoje interese, baš ga briga za želje zemalja u razvoju, istakao je Putin.

"Sav taj pritisak koji su na nas vršili naši kvazipartneri i naši geopolitički protivnici zasnivao se upravo na pozivu Rusiji da se osiguraju interesi najsiromašnijih privreda, da se spreči gladovanje u tim zemljama. Naravno, mi smo uradili sve kako bi se sklopio taj sporazum, mi ga poštujemo, sve obezbeđujemo. Međutim, pokazalo se još jednom su nas, jednostavno, kako naš narod kaže, grubo napustili, prevarili. I ne samo nas, već i najsiromašnije zemlje pod izgovorom da obezbeđuju (njihove) interese", konstatovao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da dokumenta o izvozu žita iz Ukrajine ne sadrže podatke o obimu isporuka u zemlje u razvoju, ali su sporazumi sklopljeni pod izgovorom da su potrebne isporuke u te zemlje kako bi se izbegla glad.
Kako je istakao, najsiromašnije zemlje gube pristup osnovnim namirnicama jer ih razvijene zemlje kupuju, njihova kupovina u velikim količinama izaziva rast cena, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.
Putin upozorava da će cene hrane u svetu nastaviti da rastu.

"Po mišljenju međunarodnih organizacija, cene hrane će i dalje da rastu, tako da moramo udružiti snage da promenimo ovaj trend. Postoje sve šanse za to. Neophodno je, ne samo da se donose odluke pod nekim uverljivim izgovorom, već i da se zajedno radi na sprovođenju donetih odluka“, rekao je Putin.

Po njegovim rečima, 345 miliona ljudi već pati od nedostatka hrane, što je 2,5 puta više u poređenju sa 2019. godinom.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
RUSIJA
Putin: Opada dominacija Amerike u svetskoj politici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala