Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tri dimenzije jačanja odnosa Turske i Srbije i dve važne teme gde se potpuno slažu

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji potvrda je da jača saradnja Turske i Srbije u spoljnoj i regionalnoj politici i ekonomiji, a pokazala je takođe da se dve zemlje slažu u dve važne teme – pitanju odnosa s Rusijom i pristupa sankcijama, ocenjuje diplomata u penziji Zoran Milivojević.
Susret Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića je pokazao, ističe Milivojević, da je nivo saradnje dve države na do sada najvišem mogućem nivou i što se tiče spoljne i regionalne politike, i ekonomije, što su tri ključne dimenzije, koje su za nas veoma važne, komentariše Milivojević.
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
SRBIJA
„Srbija spremna da plati stotine miliona dolara za bajraktare“: Vučić se sastao sa Erdoganom /video/
Milivojević ističe da je Erdogan stavio da znanja da Turska želi da bude neposredno prisutna u regionu, i da je ovaj region za nju od neposrednog nacionalnog i državnog značaja u skladu sa turskom dugoročnom strategijom.

Jačanje saradnje u regionalnim pitanjima

„U tom smislu u razgovoru su dominirala regionalna pitanja i ono što je za Tursku važno to je pitanje Bosne i Hercegovine (BiH) i nastojanje Ankare da posreduje u rešavanju i saniranju krize u BiH kroz afirmaciju trilaterale Srbija-Bosna –Turska. Očigledan je interes da se to na neki način obnovi, što se vidi i iz razgovora koji je imao sa predsednikom Srbije,“ kaže Milivojević.
Kako zapaža, interesantno je da Erdogan posle Beograda ide i u Zagreb što potvrđuje tezu da je za Tursku pitanje BiH od prvorazrednog značaja.
„Naravno, kada je reč o regionu i temi Beograd –Priština, za nas je važno što Turska podržava dijalog i traženje kompromisnog rešenja. U tom smislu Turska, iako je članica NATO pakta, ima konstruktivniji pristup i uvažava stav Srbije da se samo političkim dijalogom i traženjem rešenja može ići u pravcu pozitivnog ishoda,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
SRBIJA
Erdogan: Na Zapadu postoji politika podstrekivanja sukoba u Ukrajini
Milivojević kaže da se mimo međudržavničkih odnosa Turske i Srbije pomenute još dve važne teme u kojima se Ankara i Beograd slažu.

Isti pogled na Rusiju i sankcije

„Jedno je naravno pitanje sankcija Rusiji i odnosi sa Rusijom i tu moram da kažem da se Turska i Srbija razumeju, jer nijedna nije uvela sankcije Rusiji, i da Turska razume stav Srbije. Veoma je važno i što je Erdogan ponovio kritiku ponašanja Evropske unije jer sve posledice koje su sada prisutne u EU su rezultat nesagledavanja realnog stanja i situacije vezane i za sankcije Moskvi. I tu postoji dobra linija saglasnosti dve strane, Turske i Srbije, oko pristupa odnosima sa Rusijom i posebno pristupa sankcijama,“ objašnjava Milivojević.
U tom smislu Turska uloga, naglašava naš sagovornik, veoma je važna i to se najbolje vidi po temi energenata, krize koja nadolazi i onog sa čime će se suočiti Evropa.
„Pozicija Turske vezano za to je takva da konstruktivnim pristupom i postavljanjem i prema sankcijama, i prema samoj Rusiji neće trpeti štetu koju će trpeti Evropa. Nešto što izdvaja Tursku kada je reč o članicama NATO-a, zajedno sa Mađarskom, u pristupanju ovoj krizi pokazuje u kojoj meri oni na ozbiljniji način i realističnije razume kako se ta kriza razvijala i sve njene posledice,“ objašnjava Milivojević.
Ova poseta je definitivno potvrdila, dodaje sagovornik Sputnjika, da srpsko-turski odnosi idu značajno uzlaznom linijom, posebno ekonomska dimenzija o čemu govori i najava da će Privredna komora u Istambulu od iduće godine otvoriti i svoju filijalu.

Ekonomska saradnja

„Veoma je važno što je robna razmena prešla dve i po milijarde i što je Turska orijentisana da ovde i nadalje investira. U perspektivi je i vojna saradnja i to je jedna dimenzija koji nivo bilateralnih ekonomskih odnosa podiže na viši nivo. U svakom slučaju, taj bilateralni deo je veoma važan jer Turska je dala garancije što je za Srbiju izuzetno važno, s obzirom da je tranzitna zemlja i za gas i za energente uopšte prema južnoj i centralnoj Evropi, da Srbija može da računa da Turska neće praviti nikakve smetnje. Kad ovo kažem imam u vidu gas i Turski tok,“ ističe Milivojević.
Milivojević ističe kao značajnu tačku susreta Erdogan-Vučić i pitanje snabdevanja strujom, imajući u vidu aranžmane Srbije sa Azerbejdžanom.
„Treba imati u vidu da su tursko-azerbejdžanski odnosi izuzetno dobri a i Rusija ima dobre odnose sa Azerbejdžanom, tako da Srbija bar što se toga tiče može da bude mirna i u tom pogledu. Turska uloga bar za Srbiju ima kapitalan značaj u narednom periodu. U političkom smislu, kada je reč o bilaterali, sigurno je da je ova poseta to podigla odnose na još viši nivo. I rečeno je da u istorijskom smislu ti odnosi nisu bili bolji, i ova poseta će to zabetonirati“, zaključuje Milivojević.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su odnosi dve države na najboljem mogućem nivou i rekao da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je predsednik Erdogan zacrtao da trgovinska razmena bude u budućnosti pet milijardi evra. Vučić je takođe najavio kupovinu bespilotne letelice „bajraktar“ od Turske, što očekuje da se to dogodi sledeće godine.
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
REGION
Dodik: Erdogan bi trebalo da bude primer onima sa Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala