Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Srbija spremna da plati stotine miliona dolara za bajraktare“: Vučić se sastao sa Erdoganom /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom koji boravi u poseti Beogradu.
Odnose Srbije i Turske podigli smo na najviši nivo u modernoj istoriji. Trgovinsku razmenu smo sa jedne podigli na dve milijarde, sa skokom ove godine, ali verujem da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je predsednik Erdogan zacrtao da budu pet milijardi evra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić: Zlatno doba odnosa Srbije i Turske

Turske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 10.000 ljudi, rekao je Vučić i naveo da Srbija i Turska zajedno rade na velikom broju projekata.
Vučić je rekao da je sa Erdoganom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i (ne)uvođenju sankcija Rusiji, energetici, stabilnosti u regionu...
Vučić je rekao da Srbija želimo da kupi bespilotne letelice „bajraktar“ od Turske i očekujem da se to dogodi sledeće godine. „Spremni smo da uvećamo kupovinu „bajraktara“ i novac za njih i da platimo stotine miliona za bespilotne letelice“, rekao je Vučić.
Zamolio je Erdogana da se omogući prostor da se azerbejdžanska struja preko Bugarske preveze u Srbiju, kako bi se obezbedile količine električne energije koje nam nedostaju.
Ovo je, posle Kemal Paše Ataturka i kralja Aleksandra Karađorđevića, zlatno doba srpsko-turskih odnosa, rekao je predsednik Srbije.
Vučić je zahvalio Turskoj na podršci „Otvorenom Balkanu“ i na tome da se čuvaju mir i stabilnost u regionu.

Erdogan: Turska spremna da pomogne u razgovorima Beograda i Prištine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zahvalio se predsedniku Srbije na gostoprimstvu koje je ukazano turskoj delegaciji i naveo da su današnji razgovori bili veoma plodni.
Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Erdogan je rekao da je Turska spremna da pruži podršku na svaki mogući način da bi se postiglo rešenje.
„Videli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i to pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu, zato što Balkan ne može više da toleriše ovakvu vrstu problema“, naveo je Erdogan.
„Kada je reč o dešavanjima u BiH, razmenili smo stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju svakog dana i protokol koji je upravo potpisan u vezi sa putovanjima i korišćenjem samo ličnih karata dalje će unaprediti naše odnose do novog nivoa i od ove godine od Srbije do naše zemlje došlo je 300.000 turista“, istakao je Erdogan.
Ocenio je da to znači da će se od uvođenja prelaska granice samo uz ličnu kartu taj broj dodatno povećati i dodao da to neće biti jedino u čemu je postignut napredak.
„Naši poslovni ljudi koji putuju moći će mnogo lakše i na bolji način da se sastaju“, poručio je Erdogan i napomenuo da je Srbija šesta zemlja sa kojom je Turska potpisala protokol o putovanju sa ličnim kartama.

Potpisano sedam sporazuma

Zvaničnici Srbije i Turske danas su, u prisustvu dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, potpisali sedam sporazuma kojima se produbljuje saradnja između dve zemlje. Potpisani su:
1.
Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza potpisanog u Beogradu 12. jula 2010. godine
2.
Sporazum o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama
3.
Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara
4.
Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Vlade Turske o saradnji u oblasti medija i komunikacije
5.
Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti elektronske uprave.
6.
Protokol o saradnji između Radio televizije Srbije i Turske radiotelevizijske korporacije
7.
Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti elektornske uprave.
Turski predsednik dočekan je uz najviše državne i vojne počasti, uz ispaljivanje 10 počasnih plotuna, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.
Nakon intoniranja himni, predsedniku je raport podneo komandant Gardijskog bataljona potpukovnik Miloš Mitrić, a prošavši pored postrojene počasne Garde, Vučić i Erdogan predstavili su jedan drugom članove svojih delegacija.
U delegaciji Srbije su bili predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, kao i članovi kabineta predsednika Srbije.
Nakon svečane ceremonije, Vučić i Erdogan razgovarali su u četiri oka, a zatim je usledio i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.
U čast predsednika Turske u glavnim beogradskim ulicama postavljene su turske zastavice, preneo je Tanjug.

Vučić i Erdogan obišli Kulu Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u poslepodnevnim satima sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom Kulu Beograd.
"Ponosan na novo lice našeg glavnog grada, pokazao sam prijatelju predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu Kulu Beograd, sa koje se vidi naša prelepa prestonica. Iskoristio sam priliku da još jednom zahvalim vrednim radnicima i graditeljima iz turskih kompanija na savršeno obavljenom poslu", napisao je predsednik Vučić na društvenim mrežama'.
Prethodno je Vučić ugostio na ručku u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike turskog kolegu Erdogana i članove turske delegacije koji su u poseti Srbiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala