- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Preminuo Radoslav Brđanin posle puštanja iz Haga

© Foto : Youtube/SENSE CENTAR/PrintscreenRadoslav Brđanin
Radoslav Brđanin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.
Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banjaluku zbog teškog zdravstvenog stanja.
Brđaninu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbijao zahteve za puštanje na prevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.
Nakon presude Haškog tribunala, Radoslav Brđanin kaznu je služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.
Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.
On je u Sheveningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.
Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti Republike Srpske i potpredsednik Vlade Republike Srpske.
Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala