Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Duhovita reakcija Ruskog doma o „vrbovanju“ srpske dece: U Rusiji se barem neće školovati u mraku

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDan znanja u Rusiji
Dan znanja u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Ruski dom je na duhovit način reagovao na pisanje jednog beogradskog medija koji je razmenu studenata između Srbije i Rusije stavio u kontekst – „vrbovanja“, zahvalivši se „autoru opusa“ na besplatnoj reklami visokoškolskog obrazovnog programa u Rusiji.
Naime, taj list u članku pod naslovom „Da li Rusija vrbuje naše studente. Ruski dom masovno poziva srpsku decu na besplatno studiranje i za to ne traži čak ni poznavanje jezika?!“, pokušava da ubedi čitaoce da su stipendije način vrbovanja mladih u Srbiji, a poredi ih i sa kampovima za decu koje, navodno, finansiraju Rusi, „pod budnim okom militantnih organizacija“.
Saopštenje Ruskog doma prenosimo u celosti:
„Uz jutarnju kafu zaposleni Ruskog doma su se sa zadovoljstvom upoznali sa supersenzacijom novinara uglednog portala „Blic” Marka Taškovića o podmuklom ,,vrbovanju“ srpske omladine od strane Ruskog doma putem njihovog besplatnog studiranja na osnovnim, master i doktorskim studijama na uglednim ruskim univerzitetima, a za šta čak nije potrebno ni znanje ruskog jezika.
Moramo priznati da je iznesena optužba o besplatnim studijama za srpske studente – tačna. Međutim, malo je verovatno da će Kremlj moći da „ugosti što više brucoša i studenata“, jer kvota za besplatno studiranje u Ruskoj Federaciji za Srbiju, kao i protekle godine, broji 122 mesta. Program se realizuje već dugi niz godina, i zaista, ukoliko budući student ne zna ruski jezik, prvu godinu studira na pripremnom odeljenju (u naslovu nema čemu posebno da se čudite?! – efikasan sistem pripremnih odeljenja za strance primenjuje se još iz dobrih starih sovjetskih vremena). Zahvaljujući ovom studijskom programu na stotine mladih iz Srbije i drugih zemalja u regionu svake godine dobije mogućnost da studira u Rusiji. Ruski dom je stoga u nedoumici: zbog čega je ovaj godišnji program baš sada tako uplašio i uznemirio novinara ,,Blica“ Marka Taškovića?
Neće biti na odmet da napomenemo da program VEĆ GODINAMA koordinira ruska federalna agencija ,,Rossotrudničestvo“ u saradnji sa svojim predstavništvima - Ruskim domovima u inostranstvu, koji su inače daleko od pukih „čitaonica“, kako ih je okrstio bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić. Gospodin Đukić nije upućen ni u to da je program usaglašen na međudržavnom nivou sa svim srpskim resornim ministarstvima i resorima, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je i ove godine na sličan način „zavrbovalo” 32 ruska studenta koji će studirati na univerzitetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ne bi bilo loše da se autor članka raspita o broju srpskih studenata koji su „vrbovani” za univerzitete u EU i SAD, ali nećemo skretati sa teme.
Moramo priznati da je drugi Taškovićev sagovornik, poslanik Dragan Šormaz, poznat po svojoj posebnoj ljubavi prema Rusiji, upućen u to da postoji razmena studenata između Rusije i Srbije, ali je verovatno, u njemu preovladala želja da se našali, te je istakao da će se oni koji odluče za studije u Rusiji školovati u mraku i potpunoj izolaciji. S obzirom na nadolazeću energetsku krizu u Evropi, izazvanu kratkovidom politikom evropskih elita koje su studirale na prestižnim zapadnim univerzitetima, a koje gospodin Šormaz glorifikuje, kao i pozive evropskih političara da štede na svemu i svačemu, izgledi za „školovanje u mraku“ prete, pre, onima koji se odluče da studiraju na Zapadu. A otrcana fraza o izolaciji je već zaista dosadila: gospodo Šormaz i Tašković, pogledajte bar jednom na kartu i uporedite koji je deo sveta uveo sankcije Rusiji, a koji nije. Zvanične srpske vlasti se, inače, protive sankcijama Rusiji, ali poslanik Šormaz, po svemu sudeći, ne podržava politiku svoje stranke i samostalno „potpuno izoluje“ najveću državu na svetu. Ali, uostalom, ovo je njegova lična stvar.
Želeli bi još jednom da se obratimo autoru ovog opusa. Poštovani Marko, pre svega bi želeli da Vam se zahvalimo na besplatnoj reklami visokoškolskog obrazovnog programa u Rusiji. Ali, sledeći put kada se odlučite da objavite članak o Ruskom domu, MOŽETE zatražiti komentar od Ruskog doma. Uvek smo otvoreni za medije. MOŽETE se obratiti i svom ministarstvu nadležnom za visoko obrazovanje. Štaviše, osnove novinarstva su da se za komentar obratite instituciji o kojoj pišete i odaberete stručna lica koji vladaju temom o kojoj govore. Mogli ste se obratiti bivšem ambasadoru Srbije u Rusiji, a ne Belorusije, akademiku SANU Slavenku Terziću. Takođe bismo Vam posavetovali da upišete tečaj za unapređivanje znanja na nekom od ruskih univerziteta. Nema potrebe za strah – studije su zaista besplatne, neće biti mraka i potpune izolacije, ali ćete naučiti mnogo novih stvari i prestati da crvenite zbog svojih tekstova.“
Proslava Dana studenata u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SRBIJA
„Vrbovanje“ umesto „besplatno školovanje“: Novi argument antiruske propagande zapadnog medija u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala