Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Vrbovanje“ umesto „besplatno školovanje“: Novi argument antiruske propagande zapadnog medija u Srbiji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaProslava Dana studenata u Moskvi
Proslava Dana studenata u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Od početka specijalne operacije u Ukrajini, sve može i mora biti deo antiruske propagande, pa čak i programi stipendiranja studenata u Ruskoj Federaciji, koji godinama postoje i u drugim zemljama. Tako je nevešto, ali mora se priznati, domišljato, antiruska propaganda jednog beogradskog lista stavila razmenu studenata u novi kontekst - vrbovanje.
Ruski dom masovno poziva srpsku decu na besplatno studiranje i za to ne traži čak ni poznavanje jezika - u jeku rata u Ukrajini i pritisaka kojima je Srbija izložena“, obznanjuje list skrivene namere Kremlja i konstatuje da je interesantno da u projektu učestvuje samo rusko ministarstvo obrazovanja, a srpsko se nigde u konkursu ne spominje.
Autor teksta pokušava da ubedi čitaoce da su stipendije način vrbovanja mladih u Srbiji, a poredi ih i sa kampovima za decu koje, navodno, finansiraju Rusi, „pod budnim okom militantnih organizacija“.
Profesor Fakulteta političkih nauka, na novinarstvu i komunikologiji, koji se bavi političkim ubeđivanjem, odnosno propagandom, Siniša Atlagić za Sputnjik kaže da je suludo dovoditi visoko obrazovanje u vezu sa svime navedenim u članku.
„Tekst je naručen, to se vidi i po sagovornicima, ali nema ni minimum objektivnosti koja se očekuje od nekog ko se bavi javnim poslom, mimo toga što je prepun neznanja i autora i sagovornika. Do takvog zaključka može da dođe i najniže obrazovan čitalac“, kaže Atlagić.
© Sputnik / Dejan SimićRuski dom u Beogradu
Ruski dom u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Ruski dom u Beogradu

Ruski dom - centar za regrutaciju

On kao rukovodilac Centra za ruske studije na FPN poslednjih pet godina učestvuje u razmeni studenata između srpskih i ruskih univerziteta. Kaže da za to vreme nije bilo nikakvih promena saradnje u tehničkom smislu, osim što je interesovanje mladih za studiranje u Rusiji mnogo veće nego pre pet godina.
Poseban argument kojim se tvrdi da Rusija regrutuje mlade iz Srbije je činjenica da je konkurs raspisao Ruski dom, kao da je reč o organizaciji iza koje stoje zakulisne radnje, a ne državna institucija Ruske Federacije koja postoji u većini zemalja sveta, kao i programi stipendiranja studenata.
„Ruski dom je deo „Rosotrudničestva“, a to je agencija pri Ministarstvu spoljnih poslova, zadatak Ruskog doma jeste da se bavi edukacijom, ali i razmenom studenata, prema kvoti koju rusko Ministarstvo obrazovanja daje. Ono raspisuje konkurs, to mu je službena obaveza, obaveza svih Ruskih domova koji postoje u svetu, a ima ih više od 80. Kuriozitet, ovaj u Beogradu je prvi osnovani Ruski dom u svetu“, objašnjava Atlagić.
On kaže da nije tačno da Ruski dom, kao deo Ministarstva spoljnih poslova, nema nikakav kontakt sa našim Ministarstvom obrazovanja, jer reč je o programima o kojima se dogovara na međudržavnom nivou, preko nadležnih ministarstava. Dakle, srpsko Ministarstvo prosvete je uvek upućeno u to kolike kvote studiranja daje ruska država i obrnuto.

Vrbovanje počinje učenjem ruskog

Komentarišući „frapantnu činjenicu“ da je studiranje u Rusiji za srpsku omladinu besplatno, što čitaocu treba da potvrdi da je reč o vrbovanju, čak i onima koji ne znaju ruski jezik, naš sagovornik kaže da je to još jedna činjenica da ljudi pričaju o onome u šta očigledno nisu upućeni.
CC0 / Unsplash / Zgrada Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov"
Zgrada Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Zgrada Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov"
„Kada neko dobije stipendiju za studiranje fizike u Rusiji, on može da se prijavi u Srbiji bez ikakvog znanja ruskog jezika, ali to znači da godinu dana uči ruski na tom univerzitetu da bi se osposobio da sluša nastavu, a posle dobija četiri ili pet godina besplatnog školovanja“.

Mračna diploma iz Rusije

Nespretna antiruska propaganda otvorila je i temu ugleda ruskih univerziteta, uz konstataciju da će oni koji nastave školovanje u Rusiji „studirati u mraku, pošto je Rusija potpuno izolovana zemlja“, a uz to i da su ruski univerziteti u poslednje vreme izgubili nekadašnji ugled.
Centar za ruske studije FPN ima ugovor sa najvećim ruskim državnim univerzitetima, počevši od Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, preko čuvenog Belogorodskog, koji takođe spada u red 12 univerziteta koji imaju status nacionalnih istraživačkih ustanova. Među mestima na kojima je moguće dobiti najviša znanja kojima danas raspolaže svet je i najveći i najznačajniji sa kojim sarađuje FPN, Moskovskim Institutom za međunarodne odnose.
„To je toliko značajna škola, da se studentima kada odlaze na Zapad, konkretno u Englesku, ne traži nostrifikacija diplome. Hoću da kažem kakav je status, koliko je značajna ta institucija u Ruskoj Federaciji. Ocene da ruski univerziteti više nemaju dobar status su besmislene. Pogotovo imajući u vidu ogroman broj studenata iz celog sveta koji borave tamo“, kaže Atlagić.

Rusiju ne možete izolovati

Komentarišući na kraju razgovora za Sputnjik zlonamerni pokušaj da se besplatno školovanje u Rusiji proglasi, vrbovanjem, odnosno širenjem meke moći, ovaj profesor Fakulteta političkih nauka citira bugarskog cara Borisa;
„“Rusija može biti bilo šta, ali nikada neće biti ništa“. Rusiju ne možete izolovati, a tek rusku kulturu, koja predstavlja ogroman, značajan deo svetske kulturne baštine, da je potpuno besmisleno pozivati nekoga da ne studira u Rusiji ili dovoditi u pitanje vrednost ruskog univerziteta. On imaju vrlo ozbiljan pristup, a što se tiče meke moći, pa celokupna javna i kulturna diplomatija zasnovana je prevashodno na studentskoj razmeni. To je jedan od najznačajnijih aspekata kulturne diplomatije uopšte, danas u savremenom svetu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala