- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ne može Novak uvek da bude tu“ – Srbija pred velikim ispitom

© Sputnik / Lola ĐorđevićDejvis kup reprezentacija Srbije
Dejvis kup reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Dejvis kup reprezentacija Srbije čiji je selektor Viktor Troicki okupila se u teniskom centru „Gemaks“ kako bi se teniseri pripremili za predstojeće takmičenje na koje putuju u petak.
Tim koji čine Miomir Kecmanović, Filip Krajinović, Laslo Đere, Dušan Lajović i Nikola Ćaćić u sredu 14. septembra igru prvi meč grupne faze Dejvis kupa protiv Španije u Valensiji.
Na put sa teniserima ne ide Novak Đoković iz privatnih razloga, a ostali teniser tvrde da su spremni za izazov.
Dušan Lajović stigao je iz Amerike sa povredom, ali već je sanirana i srpski teniser počeo je sa pripremama za Dejvis kup.
„Ovo nam je drugi trening. Došao sam pre pet dan iz Amerike, povredio sam tetivu lakta, odnosno imao sam istegnuće od dva milimetra pa sam išao na terapije. Bilo je potrebno sedam dana oporavka, oporavak ide dobro, nadam se da neće biti problema“, rekao je Lajović.
„Ceo tim se okupio, u petak idemo u Valensiju, nažalost ovoga puta Nole nije tu iz privatnih, ali lepih razloga. Ukoliko se kvalifikujemo pridružiće nam se u završnici“, istakao je Lajović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDušan Lajović
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Dušan Lajović
Lajović je istakao da Španija jeste favorit, ali da on nikako ne otpisuje da Srbija može da napravi iznenađenje.
„Prvi meč nam je u sredu. Za Kanadu nisu sigurni da će Feliks Ože Alijasim igrati. Španija bez Nadala je opet Španija, imaju igrače u Top 10, Alkaras ove godine igra sjajnu sezonu, mislim da su ni najveći favoriti u grupi. Ipak, u Dejvis kupu se često dešavaju komplikacije, potrebno je pobediti minimum jednu, ali najverovatnije dve ekipe. Nama je cilj da kako znamo i umemo prođemo grupu“, objasnio je Lajović.

„Tehnički je potrebno dve pobede, prvu igramo protiv Španije, taj dule doneće sigurno iskorak napred. Ako dobijemo Špance to bi bilo stvarno najbolji mogući početak. Filip je sa Alkarasom odigrao jako dobar meč. Postoji šansa u svakom duelu“, jasan je bio Lajović.

Lajović je komentarisao da je Srbija nekoliko puta bila u situaciji da Novak ne može da igra i da znaju kako da se nose sa tim.
„Bili smo nekoliko puta u toj situaciji, mnogo je teže kada nema Novaka, ali imamo igrače koji su igrali dobro ove sezone. Najbitnije da odemo tamo i svi ostanemo zdravi, biće naporno igramo tri meča u četiri dana, tako da će biti teško, ali imamo vremena da se pripremimo“, istakao je srpski teniser.
Srpski teniser ima lošu sezonu iza sebe, ali veruje da ona može da se preokrene baš na Dejvis kupu.
„Igrao sam sigurno najlošiju sezonu u poslednjih pet šest godina, ali u tenisu je jedan turnir dovoljan da se sve okrene. Ja se nadam da će to doći, strpljiv sam. Radim, treniram, nije u meni da odustanem i razmišljam negativno. Ja se nadam da će na Dejvis kupu da krene, često se dešavalo da ta timska atmosfera bude okidač za uspon“, rekao je Lajović.
Selektor Viktor Troicki veruje da je došlo vreme da teniseri mogu da pokažu zube i kada Đoković nije tu.

„Okupili smo se na Gemaksu zbog dvoranskih uslova. Nažalost, Novak nije sa nama, ali obećao je da ako se plasiramo da će igrati u završnici u novembru. Toliko puta nam je pomogao, sada je red na mlađe momke da budu heroji. Nažalost, nije bio sjajan US Open za njih, ali verujem u njih. Miša je imao sjajan početak sezone, Filip je imao dobre rezultate, a Laslo igrao prvo finale na betonu. Igrao je sjajno protiv Rubljova. Pored nas su oslabljene Španija i Kanada. Mislim da možemo u finale“, istakao je Viktor Troicki.

© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Troicki
Viktor Troicki - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Viktor Troicki
„Moraju da budu svesni da Novak neće doživotno igrati za reprezentaciju. Mlađi moraju da se navikavaju na pritisak i da dostignu slobodu na terenu, da pokažu maksimum. Novak daje sve od sebe, ali to moraju i oni da pokažu, da ostane srce“, dodao je Troicki.
Prvi reket Srbije na Dejvis kupu biće Miomir Kecmanović koji je odlično ušao u sezonu, iako je u prethodnom periodu gubio u ranijim fazama turnira.
„Nažalost, Duci je imao problem u Njujorku, ali nije strašna povreda, već je dobro. Najvažnije da su svi spremni i zdravi. Jedva čekaju da počne, žele da se dokažu. Najmlađi sa najmanje iskustva je Miomir Kecmanović, ali se prošle godine pokazao sjajno kada je odigrao tesan meč protiv Kukuškina i izgubio posle tri sata borbe. Van terena je pokazao sjajan timski duh, uvek tu uz ekipu, baš je prijatno iznenađenje i pozitivno osveženje“, rekao je Troicki o prvom reketu Srbije na Dejvis kupu.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem Specijalu.
Glavni adut Srbije u dublu biće Nikola Ćaćić koji ističe da reprezentacija u duel sa Špancima ulazi rasterećeno bez obzira na pritisak.
„Možda nismo najveći favoriti, svakako je Španija, ali imamo kvalitetan tim. Dobro je što je prvi meč protiv Španije da i oni imaju teži prvi duel. Ulazimo rasterećno u prvi meč, atmosfera je sjajna, igrači su spremni“, istakao je Ćaćić.
Srpski teniser znao je da igra ključne mečeve na Dejvis kupu i zbog toga bi njegovo iskustvo moglo da znači u dramatičnim momentima.
„Imam iskustva u reprezentaciji. Uglavnom sam igrao mečeve koji su bili odlučujući, pa sam osećao pritisak. Nadam se da ću sada igrati u situaciji kada budemo vodili, pa da rasterećenije uđem u meč. Daću sve od sebe, postoji pozitivna trema, a ta energija na Dejvis kupu mene lično diže i dajem sebe više nego na ostalim turnirima. Ne bežim od pritiska“, poručio je Ćaćić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNikola Ćaćić
Nikola Ćaćić - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Nikola Ćaćić
Posle finala u Vinstom Sejlemu na okupljanje je stigao Laslo Đere koji je u dobroj formi posle prvog finala u karijeri na betonu.
„Najbolja nedelja ove godine i prvo finala na betonu zbog čega sam jako srećan. Falilo je malo snage, Manarino je bio bolji. Nažalost posle toga izuzetno težak žreb na US Openu. Dao sam sve od sebe protiv Rubljova. U početku sam bio nervozan, ali sam posle pokušavao da ne mislim na to i da probam što više moguće da zaboravim“, istakao je Đere.
Kao glavni adut Španije u prvoj utakmici Đere vidi i publiku u Valensiji.
„Jeste teška grupa. Španija ima publiku na svojoj strani, ali ne vidim razloga zašto ne bismo mogli da ih dobijemo. Moramo da budemo maksimlano fokusirani u svakom meču. Oslabljeni smo jer nema Noleta, ali Miša je u dobroj formi, Filip uvek dobro igra za reprezntaciju, mislim da svi izvučemo maksimume kada igramo za reprezentaciju. Ako bude došlo do toga da zaigram i ja sam u dobroj formi“, dodao je Đere.
© Foto : Lola ĐorđevićLaslo Đere
Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Laslo Đere
Ipak, Đere je podsetio na važni srpski inat!
„Mi smo poznati po tom inatu, naučili smo posle nekoliko godina da se nosimo sa pritisicima i kako se snaći u situacijama kada publika nije na našoj strani, a to je česta situacija“, istakao je Đere.
Novak Đoković na treningu pred početak Australijan opena 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SPORT
Novak ide u Australiju? Amerikanac dobio potvrdu od najbitnijeg čoveka
Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SPORT
Kirjos slavio izgubljen poen – Australijanac se malo zatrčao /video/
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SPORT
Šokantan poraz Nadala! Amerikanac „iz senke“ mu očitao lekciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala