- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusko-američki odnosi nikad gori: Šta je razlog odlaska ambasadora Džona Salivana

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAmerička ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Posle dve i po godine američki ambasador Džon Salivan napustio je Moskvu, zvanično, jer mu je istekao mandat. Kako ocenjuje za Sputnjik politikolog i amerikanista Sergej Sudakov, osim što je Salivan ostavljao dosta bled utisak kao ambasador, za njegovog mandata Rusija i SAD su imale katastrofalne diplomatske odnose.
U Ambasadi SAD u Rusiji potvrdili su da je Salivan završio posao američkog izaslanika i u ponedeljak napustio Moskvu.
„Posle njegovog odlaska on će napustiti državnu službu u kojoj je proveo četiri decenije tokom mandata pet američkih predsednika, uključujući rad na mestu zamenika državnog sekretara i rukovodeće dužnosti u ministarstvima pravde, odbrane i trgovine“, navedeno je u saopštenju američkog diplomatskog predstavništva.
Iz Stejt departmenta kažu da je odlazak Salivana iz Rusije planiran i da je deo uobičajene diplomatske rotacije, a da administracija u najskorije vreme namerava da saopšti ko je kandidat za novog ambasadora u Rusiji i smatra veoma važnim da sačuva bilateralne diplomatske kontakte.

Odnosi dve zemlje na ivici kraha

Prema rečima Sudakova, diplomatski odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država trenutno preživljavaju najteža vremena. „Što se tiče odnosa između dve zemlje, oni postoje, ali su toliko zamrznuti da je i sam status ambasadora i predstavništva doživeo veoma tešku devalvaciju. Ambasador je prestao da bude čovek koji se bavi hitnim pitanjima i koji može da uradi nešto ili da utiče na određenu situaciju“, konstatuje stručnjak.
Slično mišljenje deli i amerikanista i direktor Evroazijskog komunikacionog centra Aleksej Piljko. Prema njegovim rečima, diplomatski odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država se nalaze na ivici kraha. „Broj zaposlenih u ambasadi sveden je na minimum. Uz dalje zaoštravanje situacije, nije isključena mogućnost potpunog prekida diplomatskih odnosa ili ozbiljno snižavanje njihovog statusa“, smatra Piljko.
Sudakov kaže da je Džon Salivan bio dosta bled kao ambasador. „On je prestao da bude ličnost s političkim autoritetom, već je postao „izvanredni i opunomoćeni ambasador bez portfelja". To je dovelo do činjenice da se status američke ambasade u Rusiji znatno smanjio. Tokom njegovog mandata Rusija i Sjedinjene Države imali su užasne odnose“, objašnjava sagovornik, podsećajući da se u vreme Salivana ruska država koja je bila kako partner Amerike, tako i konkurencija, ubrzo našla na spisku neprijateljskih zemalja.

Ko će doći posle Salivana

Kad je reč o tome ko bi mogao da zameni Salivana, Sudakov smatra da se to u Vašingtonu verovatno već zna, samo još ne saopštava. „To će biti neko od određenih predstavnika koji sada rade u zemljama koje su neprijateljski nastrojene prema Rusiji. Međutim, to može da bude i visoki funkcioner Stejt departmenta ili vojnik u penziji. Bilo bi dobro da se ovoj igri pridruži osoba koja ima epolete i verujem da je ovo upravo priča koja je sada potrebna Beloj kući“, kaže stručnjak.
Piljko dotle smatra da se Salivanov naslednik još traži u Vašingtonu, a ne isključuje mogućnost da se diplomatski odnosi između dve zemlje budu i prekinuti. „Do 1933.godine nije bilo diplomatskih odnosa između Sovjetskog Saveza i SAD. Kada je američki predsednik Ruzvelt došao na vlast, odnosi su uspostavljeni. Postojao je dakle period kad nije bilo diplomatskih odnosa, a nije isključeno da se tako nešto može ponoviti“, smatra stručnjak.
Do dolaska novog ambasadora ambasadu SAD u Moskvi će voditi Elizabet Rud, zamenik šefa američke diplomatske misije u Rusiji.
Podsetimo, Džon Salivan je bio ambasador u Rusiji od 5. februara 2020. godine. Pre toga je radio u diplomatiji kao zamenik državnog sekretara SAD (2017-2019. godine).
Poslednji zvanični događaj kom je Salivan prisustvovao u svojstvu ambasadora bila je sahrana nekadašnjeg predsednika SSSR Mihaila Gorbačova u subotu u Moskvi.
Zamenik američkog državnog sekretara Džon Saliven - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
SVET
Američkom ambasadoru u Rusiji istekao mandat i napustio Moskvu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
RUSIJA
Stejt department tajno upozorio Kongres SAD na posledice proglašenja Rusije „sponzorom terorizma“
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
RUSIJA
Moskva upozorava Vašington: Može doći do prekida odnosa između dve zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala